Memurların Toplu Sözleşme Düzenlemesi Haftaya alt komisyonda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurlarla ilgili toplu sözleşme düzenlemesinin, gelecek hafta alt komisyonda, daha sonra ana komisyonda görüşülerek hızlı bir şekilde TBMM Genel Kuruluna getirileceğini söyledi

TBMM Genel Kurulunda, İntibak Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmeler sürüyor. Tasarının 4. maddesi üzerine söz alan MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, memurların maaşlarını halen zamsız aldıklarını belirterek, toplu sözleşme düzenlemesinin neden yapılmadığını sordu. Günal, ''Bütün bu konular herhalde Sayın Başbakan'ın son onayını bekliyor. Neden her şey Sayın Başbakan'ı bekliyor. TL'nin yeni simgesi de geçen hafta açıklanacaktı ama bunun için de Sayın Başbakan beklendi'' dedi. BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, emeklilerin şu ana kadar ülke zenginliğinden faydalanamadığını, yalnızca düşük zam oranları ile mağduriyetlerinin giderilmeye çalışıldığını söyledi. Tasarının emekliler arasındaki ücret farkına köklü çözüm getirmediğini belirten Dora, ''İnsanlar emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalıyorlarsa, sistemde çarpıklık var demektir'' görüşünü ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, tasarının yalnızca kısmi bir düzenlemeden ibaret olduğunu, bazı emekliler için hiçbir değişiklik getirmediğini iddia etti. Sarı, ayrıca 2013 yılı sonrasında emekli olanların aylıklarının nasıl artırılacağına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığını, bu konuda bir mali kural getirilmesi gerektiğini söyledi. -Memurların toplu sözleşmeleri- Hükümet adına söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurların toplu sözleşmelerine ilişkin düzenleme ile ilgili, ''Maalesef bugüne kadar bunu gerçekleştirmedik. Ama yaşanan süreci de dikkate alın. 12 Eylül referandumu sonrasında Türkiye'nin seçim atmosferine girmesi ve uyum yasalarının seçime kadar çıkamaması çok doğal bir süreçti. Seçimden sonra yoğun şekilde önümüzdeki bu yasalarla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Memurlarla ilgili toplu sözleşme düzenlemesi, önümüzdeki hafta alt komisyonda, büyük ihtimalle de ana komisyonda görüşülüp hızlı şekilde Genel Kurula gelecek'' diye konuştu. Bakan Çelik, tasarıya ilişkin değerlendirmelere yanıt verirken, ''Yaptığımız düzenleme, 2000 yılından önce emekli olan vatandaşlara, 2000 yılından sonra emekli olanlara gelişme hızından verdiğimiz payın verilmesidir. Yani maksadımız, 2000 yılı öncesi emeklilere gelişme hızından pay vermek. Bu konuda, adaletli olması için hassas bir şekilde çalıştık. Ama bu kadar karmaşık sistem içinde yüzde 100 adaleti sağlamak da mümkün değil. Ancak, bundan daha adil düzenleme yapma konusunda bir formül de ortaya konamadı'' dedi. Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Çelik, iş sağlığı konusunda yeni çalışmalar yapacaklarını, 15 bin civarında iş sağlığı uzmanının görev yapacağını söyledi.
Kaynak: AA