Kocaoğlu: “1’e 4 Veriyoruz”

1923 İktisat Kongresi anısına, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü tarafından organize edilen, “Türkiye ekonomisinde dönüşüm ve yeniden yapılanma arayışları” temalı kongrenin İzmir ekonomisinin ele alındığı oturumuna katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in her zorluğu aşacak potansiyele sahip bir kent olduğunu söyledi.

Kocaoğlu: “1’e 4 Veriyoruz”
İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu ve İzmir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Muzaffer Demirci 'nin de katıldığı oturumda salonu dolduran üniversiteli gençlere hitap eden Başkan Kocaoğlu, Ege Bölgesi 'ndeki tüm iller arasında merkezi bütçeye yaptığı katkıyla, bütçeden aldığı pay arasında kıyaslama yapıldığında, aldığından daha fazlasını veren tek ilin İzmir olduğunu kaydetti. İzmir 'in merkezi bütçeden aldığı payın en az 4 katı katkıda bulunduğunu belirten Başkan Aziz Kocaoğlu şunları kaydetti: “Bugün kimseyi suçlamanın bir anlamı yok ama İzmir bulunduğu konumdan çok daha ileride olabilirdi. Biz bunu başaramadık. İzmir kendi potansiyeli ile kendi zenginlikleri ile insan ve emek potansiyeli ile ayakta durabilecek bir kenttir. İzmir ile kıyaslanan birçok kent merkezi hükümete vermeden, hükümetten alarak büyümeye çalışırken, İzmir her yıl merkezi bütçeye 18-20 milyar TL civarında katkıda bulunmaktadır.”Bunlara rağmen Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir 'e yapılan yatırımların parasal büyüklüğünün, Hükümet tarafından yapılan yatırımlardan daha fazla olduğunu ifade eden Aziz Kocaoğlu, “Hükümet bütçesi ile kıyaslandığında, Büyükşehir bütçesi 'cim karnında nokta ' kadardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi 'nin yaptığı yatırımlar, hükümetin İzmir 'de yaptığı yatırımlardan kıl payı da olsa fazladır. Bunu siyasi polemik yaratmak için değil, kente daha fazla yatırım yapılması adına dikkat çekmek için söylüyorum” dedi.

YATIRIMCILARIN GÖZDE KENDİ

Göreve geldiği dönemde ilk iş olarak “kenti nasıl kalkındırırız?” sorusuna yanıt aradıklarını ve bu amaçla 2005-2017 yıllarını kapsayan Stratejik Planı hayata geçirdiklerini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Bugün İzmir, ileriye gitme potansiyeli olan, gayrimenkulleri değerlenen, yatırımcıların alışveriş merkezleri, oteller ve hizmet sektörüne yönelik projeler için kapımızı sıkça çaldığı bir kent haline geldi” diye konuştu.Başkan Aziz Kocaoğlu, kentte sanayi ve ticaretin daha fazla hareketlenmesi için İzmir Limanı 'nın 3. nesil gemilere açılması gerektiğini de ifade ederek, Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD ile yapılacak çalışmaların ardından daha büyük tonajlı gemilerin de Liman 'a girebileceğini söyledi.

ALTYAPI BİTTİ, SIRA ÜSTYAPIDA

göreve geldiğinde sadece 11 kilometre olan raylı sistemi 10 kat büyüttüklerini, İzmir 'i arıtma tesisi yatırımları konusunda Türkiye 'nin bir numaralı şehri haline getirdiklerini savunan Kocaoğlu,şöyle dedi: “Artık kentin biraz da üstyapıya ihtiyacı var” dedi. Prof. Dr. İlhan Tekeli 'nin liderliğinde bir araya gelen Türkiye 'nin tanınmış mimar ve şehir plancılarından oluşan bir ekibin, İzmir Körfezi 'nin kullanımı ve Mavişehir 'den Yenikale 'ye kadar uzanan kıyıların tasarlanması üzerinde çalıştıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Proje anlamında Mart ayı içinde, tatbikat anlamında ise Ağustos gibi çalışmalara başlayacağız. 2013 sonuna kadar bu bölgenin tamamını tasarlamayı planlıyoruz.”Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Türkiye 'de bu kadar büyük bir alanın tasarlandığı başka bir projenin olmadığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA