Annan'dan Suriye'ye Çağrı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM-Arap Birliği'nin Suriye ortak özel temsilcisi Kofi Annan'dan Suriye'ye en kısa zamanda gitmesini isteyeceğini belirtti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile BM Genel Merkezinde biraraya gelen Kofi Annan, görüşmelerinin ardından gazetecilere açıklama yaptılar. Genel Sekreter Ban açıklamasında, Suriye'deki durumun giderek kötüleştiğini belirterek, uluslararası toplumun en öncelikli görevinin Suriye'deki ölümleri durdurmak olduğunu belirtti. Ban, Suriye'de hükümetin, sivillere karşı güç kullanımına son vermesi gerektiğini söyledi.

Özel temsilci olarak Kofi Annan'ı seçtiklerini anımsatan Ban, ''Kendisiyle bugün güzel bir görüşme yaptık, bundan böyle yakından çalışacağız. New York'taki temaslarının ardından Sayın Annan'ın önce Kahire'ye gidip Arap Birliği Genel Sekreteriyle görüşmesini, oradan da en kısa zamanda Suriye'ye gitmesini isteyeceğim'' dedi.

Annan: Ölümler ve şiddet durmalı

Kofi Annan da ''Genel Sekreterin dediği gibi Suriye'de şiddet ve ölümleri durdurmak, insani yardımın ulaşmasını sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Bugün size çok şey söylemeyeceğim, ama önemli olan bir husus var, o da şu, tek bir arabuluculuk süreci olmalı, eğer birden fazla arabulucu olursa taraflar arabulucularla oynarlar. Ben bu süreçte herkesle çalışmaya kararlıyım ve tüm aktörlerle istişarelerde bulunacağım'' diye konuştu. Yakın zamanda Suriye'ye gitmeyi beklediğini söyleyen Annan, ''Esad'a nasıl bir mesaj vereceksiniz?'' sorusu üzerine de ''Suriye'ye vereceğim mesaj açık. Ölümler ve şiddet durmalı. İnsani yardım kuruluşlarının görevlerini yapmasına izin verilmeli, maalesef şu anda bu olmuyor. Ayrıca Suriye'de tüm aktörler arasında diyalog olması, bizim de bunun olması için uğraşmamız lazım'' dedi.
Kaynak: AA