Sağlık Çalışanlarından 'Mobbing' Tepkisi

SES Adana Şube Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, sağlık alanındaki esnek ve güvencesiz çalıştırmanın, çalışanlar üzerinde dolaylı bir baskı oluşturduğuna dikkat çekerek, yapılan düzenlemelerinse bu alandaki 'mobbing' uygulamalarını daha da arttırdığını savundu.

Sağlık Çalışanlarından 'Mobbing' Tepkisi
Adana Adliyesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, üzerinde; 'Sağlık Çalışanlarına Yapılan Mobbing'e Hayır' ifadesinin yer aldığı pankart açarak eylem yaptı. Burada göstericiler adına konuşan SES Adana Şube Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, sağlık ve sosyal hizmetin piyasalaştırılması doğrultusunda yapılan düzenlemelerin, sağlık alanında 'mobbing' denilen kavramla daha fazla karşılaşma sürecini yaşamalarına neden olduğunu anlattı.'Sağlıkta Dönüşüm Programı' kapsamında getirilen performansa dayalı çalışma sisteminin mevcut iş yükünü doğrudan doğruya arttırırken, dolaylı biçimde baskı ve tehdit oluşturduğunu savunan Atasoy, “Mobbing; eşitsiz, asimetrik güç ilişkilerine tekabül eder. Bu tür ilişkilerin iş yaşamındaki yeri giderek artıyor. Oysa ki 19 mart 2011 tarihinde 27879 sayılı resmi gazetede Başbakanlıkça yayınlanan mobbing genelgesinde; 'Bütün çalışanların psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek her türlü eylem ve davranışlardan uzak tutulmalarına yönelik önlemlerin alınmasını' öngören bir dizi tedbirlerden bahsediliyor. Bu sistemde bunun nasıl sağlanacağını sormak en büyük hakkımız” dedi.

İş yerlerinde her türlü şiddete en fazla kadınların maruz kaldığını ifade eden Atasoy, “Sağlık alanındaysa daha çok kadınların yaptığı bir meslek olması nedeniyle bu şiddetle en çok hemşireler karşılaşıyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde hemşire olarak çalışan ve SES işyeri temsilcisi olan Meral Tuncer Şahin, bir yıla yakın süredir çalışma yaşamı ve özel yaşamını etkileyecek ölçüde baskı ve yıldırma politikalarıyla karşı karşıya bırakıldı. Görev tanımı dışında iş yükü arttırılmaya çalışılmış, dışlanma, aşağılanma ve hakarete varan davranışlarla arkadaşımıza psikolojik travma yaşatılmıştır. Zorbalığın bir yönetim tarzı haline getirilmesine karşı sessiz kalmamız söz konusu olamaz” yorumunda bulundu.Hastanedeki SES'e ait panoların kaldırıldığı, böylelikle Şahin'in örgütlü mücadelesi açısından da ikinci bir mobbing uygulandığını öne süren Gülistan Atasoy, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Gerek bireysel gerekse sendikanın girişimleri sonuç vermeyince hukuki süreç başlatılmıştır. Sendikamız verilen bu mücadele dışında üyelerimize yapılan baskı, tehdit ve yıldırma amaçlı tüm girişimlere, atama,yer değiştirme ve geçici görevlendirme gibi mobbing uygulamalarına karşı ve en önemlisi, bu uygulamaların artmasına neden olan 'Sağlıkta Dönüşüm Programı'na karşı mücadelesini sonuna kadar sürdürecek.” Açıklamanın ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
Kaynak: İHA