MİT Müsteşarı ifadeye çağrıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner ile MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş’in ifadeye çağrıldığını doğruladı.

MİT Müsteşarı ifadeye çağrıldı
Özel Yetkili Savcılık, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, emekli olan yardımcısı Afet Güneş ve eski Müsteşar Emre Taner'i sanık olarak ifadeye çağrıldığı iddiaları doğrulandı. MİT'çiler ifade verecek.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile 2 MİT görevlisinin KCK soruşturması kapsamında yarın ifadeye çağrıldığını bildirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen KCK soruşturması kapsamında ifadelerinin alınması kararlaştırılan MİT görevlilerinin yarın adliyeye gelmeleri bekleniyor.

TELEFONLA ÇAĞRILDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Fikret Seçen, KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müteşar Emre Taner ve eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş ifadeye çağrıldığını açıkladı. Bu isimlerin ' şüpheli ' mi ' tanık ' mı yoksa ' bilgilerine başvurulmak üzere mi ' davet edildikleri açıklanmadı. Ancak ifade daveti ' telefonla ' ve ' yarın ' için yapılmış.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen, yaptığı açıklamada üç ismin de KCK soruşturmasını yürüten savcı Sadrettin Sarıkaya tarafından dün telefonla çağrıldığını ifade etti. Seçen, üç MİT'çi ismin şüpheli olarak mı çağrıldığı sorusuna cevap vermedi.

DOĞRU DEĞİL DEMİŞTİ

Öte yandan dün telefonla ulaşılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ve vekili Fikret Seçen, 'İfadeye çağrılma haberleri doğru değil ' açıklamasını yapmıştı.

KCK YÖNETİCİLERİYLE 47 DAKİKALIK SES KAYDI
MİT yetkililerinin, PKK üyeleri ile Oslo'da yaptığı bir görüşmeye ait olduğu iddia edilen 47 dakikalık bir ses kaydı internette yayınlanmıştı. İddialara göre Türkiye'den iki MİT görevlisi ile terör örgütü PKK'nın Avrupa'da yaşayan lider kadrosundan üç isim, koordinatör ülke temsilcisi nezdinde Oslo'da görüştü. Kaydın yayınlanmasının ardından konuyla ilgili olarak ses kaydının sızdırılması ile ilgili MİT içinde soruşturma açıldığı vurgulanmıştı.

SORULACAK İDDİALAR
3 MİT'çiye yöneltilecek sorular: Oslo'da MİT ile PKK pazarlığı iddiaları, hakem devletin rolü, özerklik istenen bölgenin KCK'ya teslim planı ve Öcalan'la örgüt arasındaki iletişim iddiaları.

BALYOZ SAVCISIYDI

Ayrıca ifadeye çağırdığı iddia edilen Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar'ın daha önce Balyoz Soruşturması kapsamında 25'i general 78 subay hakkında gözaltı kararı vermiş ve bu karar hakkında Başsavcılık'a bilgi vermediği gerekçesiyle soruşturmadan el çektirilmişti.

TEPKİLER

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ' in ifadeye çağrılmasına siyasilerin yorumları şöyle:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Gizli görüşmeler siyasi talimatla yapılmıştır. İstihbarat teşkilatı devletin ve halkın güvenliği için bütün faaliyetleri yapmakla görevlidir. Fidan ve ekibi doğru iş yaptılar.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Yargıdır ne isterse yapar, bir şey diyemeyeceğim. Ama benim bildiğim şu var halen görevdeyse MİT Kanunu gereği sorgulanamaz, Başbakan'ın izni gerekir.