İran Ticaret Heyetinden Etso’ya Ziyaret

İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti Ticaret Başkanı Sadeg Nejafi ile Tebriz Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Yönetim Kurulu ve İran-Türkiye Karma Ticaret Komisyonu Başkanı Rahim Sadeghian ve beraberindeki heyet, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ETSO) ziyaret etti.

İran Ticaret Heyetinden Etso’ya Ziyaret
  ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal tarafından Yönetim Kurulu Salonu 'nda ağırlanan İran heyeti ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin mevcut durumu, yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümünde izlenecek yol ve yöntemler masaya yatırıldı. Ziyarette konuşan ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İran ile Türkiye arasında 13 milyar doları aşan bir ticaret hacmi olduğunu bunun daha da artmasını arzu ettiklerini belirterek, Doğu Azerbaycan Eyaleti ile Erzurum arasındaki ticari ilişkilerin de aynı paralelde büyümesini ve gelişmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

Coğrafi konumu, ticaret ve turizm potansiyelleri dikkate alındığında Erzurum 'un İran için, İran 'ın da Erzurum için önemli birer cazibe merkezi olabileceğini vurgulayan Başkan Özakalın, “Ortak kültür, inanç ve aynı coğrafyaya sahip iki ülkenin tarih boyunca devam eden ticari ilişkilerinin her geçen gün artacağını düşünerek, sınır ticareti konusunda İran Hükümeti 'nin Erzurum için ticari ve turizm anlamında farklı imtiyazlar tanımasını arzu ediyoruz. İran ile ticari ilişkilerin gelişmesi için ayrıca Horasan–Gürbulak Demiryolu Projesi ile Orta Asya ülkeleri ve İran 'a ihracatın artırılması, hızlanması ve tonajlı ihracatın daha kolay yapılması sağlanacaktır.” diye konuştu.Başkan Özakalın, Tebriz ve Erzurum arasında karşılıklı uçak seferleri yapılabilmesi için ETSO olarak girişimde bulundukları ifade ederek, Erzurum 'la ticaret yapmak isteyen Tebriz 'deki iş çevrelerinin de ülkelerindeki yetkililerden aynı yönde talepte bulunmaları gerektiğini belirtti.Daha sonra konuşan Tebriz Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Yönetim Kurulu ve İran-Türkiye Karma Ticaret Komisyonu Başkanı Rahim Sadeghian ise, her zaman Erzurum ile ticaret yapmak hevesinde olduklarını ve var olan ticaret hacmini artırmak için çaba gösterdiklerini kaydederek, bu konuda daima işbirliğine açık olduklarını dile getirdi.

İki ülke insanların ortak değerlere sahip olduğunu anlatan Rahim Sadeghian, Erzurum 'daki incelemeleri süresince ildeki iş ve yatırım imkanlarını öğrenmek istediklerini söyledi. Karşılıklı ticaretin geliştirilmesi için Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ile Tebriz Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası 'nın önemli bir misyon üstlendiğine dikkati çeken Sadeghian, her iki şehirdeki iş adamlarının sık sık ziyaretler gerçekleştirmesi ve iş imkanlarını araştırması gerektiğine inandıklarını ifade etti. Sadeghian 'ın ardından konuşan Doğu Azerbaycan Eyaleti Ticaret Başkanı Sadeg Nejafi de, İran ve Türkiye 'de düzenlenen iş formlarının, fuarların ve benzeri iş toplantılarının, iki ülke işadamlarının karşılıklı ticaret yapabilmeleri için iyi bir zemin oluşturduğuna değinerek, bu imkanların iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.Ziyarette ayrıca, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın 'ın önerisiyle İran heyetinin Erzurum 'daki bazı işletmelerde incelemelerde bulunması kararlaştırıldı. Tebriz Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahim Sadeghian ziyaret anısına ipekten işlenmiş bir tablo hediye ederken, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın da kendisine üzerine Erzurum 'un sembollerinden Çifte Minareli Medrese 'nin figürünün işlendiği bakır bir tabak hediye etti.Ziyarette, ETSO Disiplin Kurulu Başkanı Zeki Adil, Erzurum ABİGEM Koordinatörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Genel Sekreter Avukat Abdulkadir Ungan, Tebriz Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Parviz Koleeini ile yönetim kurulu üyeleri Mahdi Zadeh Mourtazavi, Samed Hassanzadeh ve Saeid Ourandi de hazır bulundu.  
Kaynak: İHA