'Türkmenistan’da Seçimler Şeffaf Olacak'

Türkmenistan’da halk Pazar günü devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gidecek.

'Türkmenistan’da Seçimler Şeffaf Olacak'
  Türkmen halkı, yeni liderini seçmek için 12 Şubat`ta ülke genelinde kurulan 2 bin 307 sandıkta oy kullanılacak. Seçimlerde Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile birlikte 8 aday yarışıyor.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı 'nda seçimlerle ile ilgili yerli ve yabancı basın mensuplarına brifing verildi. Brifingde, Türkmenistan Yüksek Seçim Kurulu Başkan Yardımcısı Allaberdi Usayev ile Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Vepa Haciyev seçim sürecine değerlendirdi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkan Yardımcısı Usayev, seçimlerin demokratik ve şeffaf olacağını söyledi. 12 Şubat`ta halkın 2 bin 307 sandıkta oy kullanacağını söyleyen Usayev, seçim sandıklarının yerel saat ile 08:00 ile 20:00 arasında açık kalacağını kaydetti. Yurtdışındaki Türkmen vatandaşların seçimlerde oy kullanması için 29 sandık kurulduğunu belirten Usayev; “ 2 bin 340 yerel gözlemci seçimleri takip edecek. Yüksek Seçim Kurulu`na Bağımsız Devletler Topluluğu 'ndan 63 yabancı gözlemci akkredite oldu. 'dedi.

Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Haciyev ise yurtdışındaki Türkmen vatandaşların oy kullanması için dış temsilciliklerde sandık kurulduğunu belirterek, İstanbul başta olmak üzere 29 ayrı kentte oy kullanılacağını söyledi.

Seçimlere yabancı gözlemcilerin de davet edildiğini söyleyen Haciyev, BDT gözlemcilerinin Türkmenistan 'da faaliyetlerine başladığını kaydetti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) ve Birleşmiş Milletler 'den de uzman heyetin Aşkabat`a geldiğini belirten Haciyev, Türkmenistan 'ın seçime hazır olduğunu ifade etti.
Seçimlerde Berdimuhamedov`un yanı sıra mevcut kabineden 2 bakan ve üst düzey bürokratlar yarışıyor.