Muğla’da Bankacılıkla Reel Sektör Biraraya Geldi

Muğla’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) işbirliğiyle, "Yatırım Projeleri ve Fizibilite ve Finansmanı" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Muğla’da Bankacılıkla Reel Sektör Biraraya Geldi
  Muğla Ticaret ve Sanayisi Odası (MUTSO) 'nın evsahipliğindeki toplantıya Muğla Belediye Başkanı Vekili Yavuz Kayı, Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, belediye başkanları, daire müdürleri, Afyonkarahisar, Aydın, Denizli ve Muğla`dan- işadamları katıldı.

MUTSO Başkanı Karakuş, açılış konuşmasında küreselleşmenin bütün işletmeler üzerinde etkisinin fazla olduğunu belirterek, “Artık KOBİ 'lerimizin ve tamamen yerel piyasada faaliyet göstermek isteyen işletmelerimizin bile başarılı ve devamlı olabilmesi için küresel rekabet koşullarına adapte olmaları ve gereklerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Bunları başında da doğru projelere yatırım ve finans kaynaklarının verimli kullanılması geliyor. Ağırlaşan rekabet koşullarıyla fizibilite ve ucuz finansman ciddi önem kazanmıştır. Bu yüzden yatırımlar henüz fikir aşamasındayken sonuç almaya odaklı projeler üretilmesi ve uygun fizibilite çalışmalarıyla hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor.” dedi. Muğla 'nın coğrafi yapısı, konumu, iklim şartlarıyla yatırım ve kalkınma açısından verimli bir bölge olduğunun altını çizen Karakuş, şunları söyledi: “Doğru projelerle turizm, tarım ve madencilik alanlarındaki potansiyel daha ileriye taşıyacaktır. Yatırım projeleri fizibilitesi ve finansmanı gibi çok önemli bir konuda bilgilerini bizlerle paylaşmak için Muğla 'ya gelen TBB uzmanlarına teşekkür ediyorum.”

TOBB Başkan Yardımcısı Koşmaz ise Türkiye`de her yıl yaklaşık 100 bin yeni işletme kurulduğu ve firmaların ömrünün 5-10 yıl arasında değiştiğinin altını çizdi. İşletmelerin, sermaye yetersizliği sebebiyle büyüyemediğini vurgulayan Koşmaz, “Bu duruma, mevcut finansman imkanları ve risk azaltıcı yöntemlerde bilgi noksanlığı eklenince KOBİ 'lerimiz faaliyetlerinde güçlük yaşıyor. Oysa ihracatçı sayımızı arttırmak, mevcut girişimcilerimizi güçlendirmek zorundayız. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz; 500 milyar dolar ihracat ve 25 bin dolar kişi başına düşen gelir hedefimiz var. Bunları yakalamamız için bütün potansiyelimizi en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Mevcut imkanlarımızı sonuna kadar kullanmak için de en geniş bilgi birikimine sahip olmayız.” şeklinde konuştu.

Bülent Koşmaz, TBB ile yaptıkları işbirliği sayesinde bankacılık sektörüyle reel sektör arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ufuk açtıklarını belirterek, “Özellikle bu alanda firmalarımıza yol göstermek, imkanlara daha kısa yoldan ve daha kolay nasıl ulaşacaklarını anlatmak için bu organizasyonu düzenliyoruz. Yatırım projeleri fizibiliteleri ve güçlü finansman, ihracat sigortası, türev enstrümanlarla kur riski başta olmak üzere piyasa risklerini azaltma, sermaye piyasalarından kaynak sağlama gibi konularda üyelerimizin bilgi birikimini arttırmak, ufuklarını genişletmek istiyoruz. Bu bilgilendirme seminerleriyle özel sektörle bankacılık temsilcileri arasında kurulan güven köprüsünü güçlendiriyoruz. Bugüne kadar yedi toplantı yaptık. Birçok ilde firmalarımızın sahipleri ve yöneticilerini, ülkemizdeki finansman imkanlarına en kısa yoldan ulaşma yollarını anlattık.” dedi.