Kanserli Aileler Sorunlarını Anlattı

Muş Genç Birikim Derneği ile Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği kanserli ailelere yönelik kahvaltı programı düzenledi.

Kanserli Aileler Sorunlarını Anlattı
  Muş Genç Birikim Derneği ile Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği kanserli aileleri unutmadı. 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Muş 'ta bulunan kanserli ailelere yönelik kahvaltı programı düzenlendi. Programa Muş İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Ebiloğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, Onkosev Derneği Kurucusu Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz, Muş Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Ünal, Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Yılmaz Çetinkaya, kanserli aileler ve gazeteciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Genç Birikim Derneği ile Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yüce, hedeflerinin başında çocukları ve gençleri kansere karşı korumak olduğunu söyledi. Yüce, Dünya Sağlık Örgütü 'nün 2003 yılında kanser üzerine yayınladığı raporla değinerek, şöyle konuştu: “Dernek olarak hedeflerimizin başında, toplumun kaynağı olan çocukları ve gençleri kansere karşı korumak ve hastalar için savunuculuk yapmak geliyor. Kanser çok tehlikeli bir sağlık problemi ve erken teşhis kanser tedavisini kolaylaştırıyor. Bu nedenle kansere karşı ailelerin, çocukların ve gençlerin doğru bilgilendirilmesi hastalığın önlenmesi ve erken teşhis açısından oldukça önemli. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 'nün 2003 yılında kanser üzerine yayınladığı raporda, Türkiye 'nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde kanser hastalarının oranının 2020 yılına kadar yüzde 50 artış göstereceği tahmin edilmektedir. Sınır tanımayan bir hastalık olan kanserle etkin bir şekilde mücadele edilmediği taktirde, öngörülemeyen durumlar da göz önüne alındığında bu rakamların daha da yükseleceği kuvvetle muhtemeldir. Bugün kanserle etkin bir mücadeleye başladığında, kanser teşhislerinde yüzde 20 civarında bir azalma olabileceği tahmin edilmektedir. Kanserle mücadele konusunda büyük aşamalar kaydeden, büyük başarılara imza atan tıp dünyası kanser hastalarının alternatifi olmayan, en önemli ve vazgeçilemez umut kaynağıdır.

Kanser hastalığını yenebilmek için tıp dünyası büyük gayret içerisindedir. Bununla birlikte kanserle mücadele konusu; sosyal, kültürel, ekonomik v.b. birçok değişkene bağlı bir konudur. Tıp dünyasının belirlediği alan dışında, dört ana eksen etrafında mücadeleyi ele almak mümkündür.”
Programda İl Sağlık Müdürü, Muş Devlet Hastanesi Başhekimi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü ve Ticaret Sanayi Odası Başkanı hastaların sorunlarını bire bir dinleyerek çözüm noktasında birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesini istedi.