Ahşap Sektörünün Cirosu 2.5 Milyar Dolar

Tüm Euro Palet Üreticileri Kalite Derneği (TEPAL) ve Tüm Ahşap Ambalaj-Palet Sanayicileri Derneği (TAPSİAD) Başkanı Akın Balcıoğlu, TEPAL Başkan Yardımcısı Necat Altınok ve İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu ile birlikte Orman Genel Müdürlüğü İşletme Pazarlama Dire Başkanı Kenan Akyüz’ü ziyaret etti.

Ahşap Sektörünün Cirosu 2.5 Milyar Dolar
  Ziyarette ahşap ve kereste sektörünün sıkıntıları konuşuldu.TAPSİAD ve TEPAL Başkanı Akın Balcıoğlu ziyaret sırasında ahşap palet ve ahşap ambalajların tüm dünyada üretilen mal ve hizmetlerin taşınması korunması ve depolanmasındaki öneminin sürekli arttığını söyledi. Sektörün yıllık cirosunun 2,5 milyar dolara ulaştığını belirten Balcıoğlu, “Sektörümüz ormandaki en niteliksiz ağaçları kullanarak endüstriyel ürüne dönüştürmektedir” dedi.

Sektörün üretiminin çok atması sebebiyle hammadde sıkıntısı baş gösterdiğini belirten Akın Balcıoğlu bu nedenle orman ihalelerindeki fiyatların yükseldiğini ve maliyetlerinin arttığını belirterek, “Bu nedenle fiyatlarımız yükseliyor. Buda Türk ihraç ürünlerinin dış dünya ile rekabetini zorlaştırıyor” diye konuştu.Orman Genel Müdürlüğü 'nün dikili ağaç ihalelerine giren firmalarda, kapasite raporu ve faaliyet belgesi istemesi durumunda spekülatif artışların önüne geçileceğini belirten Akın Balcıoğlu, “İhalelere belirli şartları taşımayan firmalar alınmamalıdır. Yeterlilik şartları da açıklanmalıdır” diye konuştu.Dikili ağaç ihalelerinde kesim süresinin yetersiz olduğunu da söyleyen Akın Balcıoğlu depolama ve işçi sıkıntıları nedeniyle bu süre biraz daha uzatılmalıdır” şeklinde konuştu.TEPAL Başkanvekili Necat Altınok da ihalelerin şartlarını belirlemek için sektör temsilcilerini katılacağı bir 'çalıştay 'yapılmasını istedi. Altınok orman dışı depolarda yaşadıkları bazı sorunlara da dikkat çekti.İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu 'da fiyatların aşağı çekilmesi için devlet tarafından alınan ve ürün fiyatının yüzde 8 'ini bulan kimi fonların kaldırılmasını ve yüzde 18 olan KDV 'nin de yüzde 8 'e indirilmesini talep etti.Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz, sektördeki sorunları büyük bir dikkatle dinleyerek not aldı. Orman Genel Müdürlüğü olarak ülke ormanların en verimli şekilde ekonomiye kazandırılması ve korunması için çalıştıklarını anlatan Akyüz, “Aktardığınız sorunları çözmek için gerekli girişimleri yapacağız. Taleplerinizin bir kısmı Maliye Bakanlığını da ilgilendirdiği için bu talepleri ilgili bakanlığa ileteceğiz. Bizler sektörün sorunlarını sizlerle birlikte çözmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız 'diye konuştu.  
Kaynak: İHA