Türkiye-kore Yuvarlak Masa Toplantısı

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, "Gelişme hızı devam ettiği takdirde Türkiye, dünyada önde gelen ülkelerden biri olacak" dedi.

  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Çırağan Sarayı`nda düzenlenen Kore-Türkiye CEO Yuvarlak Masa Toplantısı`na, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Sukwoo Hong ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda konuşan Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, Kore ve Türkiye`yi ``kardeş ülke`` olarak tanımladı. Türkiye`nin dünyada yaşanan krize rağmen hızla gelişen bir ülke haline geldiğine değinen Lee, gelişme hızı devam ettiği takdirdeTürkiye`nin dünyada önde gelen ülkelerden biri olacağını söyledi. Ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda potansiyel bulunduğunu ve işadamlarının bunun için istekli olduğunu ifade eden Lee, hükümetlerin işadamlarının önünü açması gerektiğine dikkati çekti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, Türkiye ile Kore arasındaki siyasi, kültürel, tarihi ilişkilerin ekonomik ilişkilere yansımadığını kaydederek, iki ülke arasındaki dış ticaretin dengeli ve karşılıklı olarak artırılmasını istediklerini belirtti. İki ülke arasındaki 6.8 milyar dolarlık ticaretin yüzde 92`sinin Kore`nin Türkiye`ye ihracatından oluştuğunu ifade eden Çağlayan, 'Bir araç 4 tekerlek üzerinde gider. Bizim ticaret dengemize baktığımızda araç, iki teker üzerinde gidiyor. Çünkü Türkiye tarafıKore`ye 500 milyon dolar ihracat yaparken, Kore Türkiye`ye 6 milyar dolardan fazla ihracat yapıyor. Hem arabanın kapasitesini artıralım, hem de araba 4 teker üzerinde gitsin 'diye konuştu.

Türkiye ve Kore`nin sektörel olarak birbirine rakip olmadığını kaydeden Çağlayan, 'Bundan dolayı birçok alanda ortak yatırım yapma ve üçüncü ülkelerde işbirliği alanları yüksek. Asıl önemli olan Türk ve Koreli firmaların birlikte üçüncü ülkelerde iş yapması`` dedi. Çağlayan, yatırımların karşılıklı artırılması için Serbest Ticaret Anlaşması`nın iki ülkenin lehine olacağına işaret ederek, Türk tarafı olarak bunun imzalanmasına hazır olduklarını bildirdi.

Yeni teşvik sistemine değinen Çağlayan, 'Bilhassa Koreli dostlarımızın sektörleriyle ilgili önemli avantajları içerecek bir teşvik sistemi hazırlıyoruz. Otomotiv, kimya, rafineri hizmetleri başta olmak üzere, elektronik, havacılık, uzay alanları teşvikte önemli yer alacak. Güney Koreli firmalar dünyada en iyi rekabeti yapabilecek olan üretim için Türkiye`yi tercih edecektir 'ifadelerini kullandı

 
Kaynak: İHA