Erzurum'da Âşıklar, 'vefa Gecesi'nde Buluşacak

Erzurum Halk Edebiyatı ve Aşklar Derneği, ozanların anısına 'Vefa Gecesi ve Sevgi Şenliği' düzenleyecek. Programda; Âşık Emrah, Âşık, Summani, Âşık Erbabi ve Âşık Reyhani gibi dört büyük âşıklar anılacak.

  Erzurum Büyükşehir Belediyesi`nin katkılarıyla hazırlanan şenlik, pazar günü Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi`nde gerçekleştirilecek.

ÂŞIK REYHANÎ KİMDİR?
Hasankale 'nin Alvar köyünde 1932`de doğdu. Asıl adı Yaşar Yılmaz 'dır. İran 'dan göçen babası önce Kars 'a daha sonra Erzurum 'a yerleşti. Aşık Reyhani 'nin çocukluğu köyünde geçti. Zaman zaman komşu köylere gitme olanağı bulduysa da daha başka yerlere gidemedi. Okuma yazmayı okula gitmeden öğrendi. Sonraki yıllarda ise dışarıdan sınava girerek diploma aldı.

Küçük yaşlarda köyüne gelen âşıklardan etkilendi. Hem âşıklardan dinleyerek hem de eline geçen kitapları okuyarak birçok halk hikâyesini öğrendi. İran 'dan Avrupa 'ya birçok ülkede türkü söyleyen Âşık Reyhanî, katıldığı yarışmalarda da birçoğu birincilik olmak üzere çeşitli ödüller aldı. 1980 'li yılların başında Erzurum 'da bulunan Doğu Ozanları Derneği`nin başkanlığına getirildi. Âşık Reyhanî, birçok ülkeye konser ve konferanslara katılmak üzere çağrıldı. Ayrıca ABD 'nin Michigan Üniversitesi`nde katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verildi. 2006`da Bursa`da vefat etti ve orada toprağa verildi.