Çanakkale Ruhu İskenderun'da Yaşanıyor

Hatay’ın İskenderun ilçesine gelen Çanakkale 1915 gezici TIR'ı ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.

Çanakkale Ruhu İskenderun'da Yaşanıyor
 

Havaların açık ve güneşli olmasını fırsat bile aileler, okul tatilini değerlendirerek çocukları ile TIRı gezdi.


Ziyaretçiler Çanakkale Savaşında Türk askerinin dünyaya gösterdiği kahramanlık mücadelesini yaşarcasına o günün hatıralarını canlı canlı görme ve gezme imkanı buldular.

Müzede, Çanakkale savaşlarına ait Türk bayrağı, şarapnel parçaları, üniformalar, tüfekler, siper kazmada kullanılan kürekler, savaşlar sırasında bir metrekareye 6 bin mermi kovanı düştüğünü temsil eden pano, havada çarpışan mermi çekirdekleri, mataralar ve çeşitli fotoğraflar yer alıyor.


Müze sorumlusu Serdar Bandır ise “18 Mart 2010 itibari ile yola çıkan TIRımız 27 yıllık bir birikimin ürünüdür. 18 Mart 2015 yılında Çanakkale savaşının 100. yıl dönümünde bu gezimiz tamamlanacak. Amacımız Çanakkale ruhunu canlı tutmak ve Çanakkale`ye gidemeyen vatandaşlarımıza bu milli birlik ve beraberlik ruhunu anlatmaktır. Şu ana kadar 37 ile 200`den fazla ilçeye ulaştık.” dedi.

Çanakkale 1915 gezici TIRının hafta sonuna kadar gezilebileceği belirtildi. Müzeyi gezen Yaser Taştan, “Ecdadımız ile ne kadar gurur duysak azdır. Böyle bir tarihe sahip geçmişimiz tüm dünyaya örnek bir bağımsızlık mücadelesi göstermiştir. Çanakkale savaşında şehit olanlar arasında, Türk, Kürt, Alevi, Çerkez hepsi bu ülkede yaşayan ve bu ülkenin birlik ve beraberliği için mücadele eden insanlardı. İskenderun 'a gelen Çanakkale 195 TIRında bu destanı yaşıyoruz.” diye konuştu.


Çanakkale 1915 TIRını İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercanın yanı sıra yüzlerce vatandaş ziyaret etti.