AB üçgeninde yeni gaz krizi

Rusya, Ukrayna'yı iki ülke arasındaki doğalgaz hattından fazla gaz almakla suçluyor.

  Ukrayna üzerinden Avrupa`ya ulaşan Rus doğalgazında son günlerde azalma yaşanıyor. İtalya, Almanya, Avusturya ve Slovenya bu azalmayı doğruladı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Rus enerji şirketi Gazprom`un üst düzey yöneticisi Aleksandr Medvedev, gaz sevkıyatındaki sorun nedeniyle Ukrayna`yı suçladı.

Medvedev, Ukrayna`nın yoğun kış şartları nedeniyle, doğalgaz hattından alması gereken orandan daha fazla gaz çektiğini belirtti.

Ukrayna, Rusya`dan aldığı doğalgazda fiyat indirimi istiyor. Ukrayna tarafı, bu konuda iki ülke arasında yapılması beklenen yeni görüşmelere AB yetkililerinin de katılmasını istiyor. Ancak Rusya, şu ana kadar Ukrayna`nın bu talebini yanıtsız bıraktı.

İki ülke arasında yaşanan gaz krizi en fazla Avrupa ülkelerini etkiliyor. Çünkü Avrupa, Rusya`dan aldığı doğalgazın yüzde 70`ini Ukrayna üzerinden geçen boru hattı aracılığıyla temin ediyor.

Rusya, Ukrayna ile sık sık yaşadığı bu tür sorunlar nedeniyle Güney Akım projesini faaliyete geçirerek Ukrayna`yı devre dışı bırakmayı amaçlıyor.  
Kaynak: AA