Bağış: 'ingiltere'ye Vizesiz Girdim'

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin küresel sorunlara kozmopolit yaklaşımının, Avrupa'nın kozmopolit bir birlik olmasına yardımcı olacağını söyledi

Bağış, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temasları çerçevesinde ülkenin önde gelen üniversitelerinden London School of Economics'te , 'Ortak Bir Geleceği Birlikte Yaratmak: Vizyoner Bir Avrupa'ya Doğru' başlıklı bir konuşma yaptı.

Değişen dünyaya AB'nin ayak uydurmasının önemini vurgulayan Bağış, konuşmasında Türkiye'nin ekonomik büyümesine de değindi. Avrupa'da çok sayıda Müslümanın yaşadığını ve 'Avrupa, Hristiyan kulübüdür' görüşünün artık geçerli olmadığını belirten Egemen Bağış, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olmasının Avrupa için avantaj olduğunu vurguladı. Avrupa'nın küresel bir oyuncu olması için Türkiye'nin önemli bir rol oynayacağını ifade eden Bağış, birçok ülkenin Türkiye'yi 'ilham kaynağı' olarak gördüğünü belirtti.

Türkiye'nin AB sürecindeki yeni sloganının 'Sıkı dur Avrupa, Türkiye seni kurtarmaya geliyor' olduğunu belirten Bağış, Türkiye'nin üyeliğinin AB pastasını küçültmeyeceğini, büyüteceğini söyledi. Avrupa'nın yeni pazarlara ihtiyacı bulunduğunu, Türkiye'nin bu konuda yardımcı olacağını dile getiren Bağış, 'Türkiye'nin küresel sorunlara kozmopolit yaklaşımı, Avrupa'nın kozmopolit bir birlik olmasına yardımcı olacaktır ve Türkiye'nin bulunduğu bir Avrupa daha iyi bir yer olacaktır' diye konuştu.

Konferansın ardından soruları yanıtlayan Bakan Bağış, İngiltere ile vizelerin kalkmasına ilişkin görüşmelerinin olup olmadığının sorulması üzerine, 'İngiltere'ye birçok defa geldim. En çok dünkü girişim hoşuma gitti çünkü ilk kez vizesiz girdim. Çünkü İngiltere, diplomatik pasaportlara artık vize istemiyor. Bu 74 milyon kişinin 10 bin kişisini kapsıyor tabii ama iyi bir başlangıç' dedi. Bağış, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasının devam etmesinin, Türk göçüyle ilgili endişeleri de ortadan kaldıracağını belirtti. 'Basın özgürlüğüne ve Türkiye'de bazı kişilerin yazdıkları dolayısıyla hapiste olmasına' ilişkin bir soruya karşılık ise Bağış, 'Geçen yıl bir gazeteyi yasaklayan Türkiye miydi? Geçen yıl İngiltere'de bir gazete kapatıldı ama biz Türkiye'de böyle bir şey yapmadık' diye konuştu. Türkiye'de gazetecilerin dokunulmazlığının olmadığını belirten Bağış, basın mensubu olmanın suç işleme gibi bir izni beraberinde getirmediğini vurguladı. Gözaltında olan bazı kişilerin insan öldürdüğünü ya da banka soyarken yakalandığını belirten Bağış, 'Hayatlarının bir döneminde gazetecilik yapmış olmaları onlara dokunulmazlık sağlamaz. Ama ben ne yargıcım ne savcıyım' dedi.
Kaynak: AA