Vali Güzeloğlu Mersin'deki Yatırımları Değerlendirdi

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin'in, Türkiye'nin 21. yüzyıldaki iddiasını ve büyük yürüyüşünü destekleyen kentlerin başında geldiğini belirterek, “Mersin kendi alanında ve uluslararası çapta önemli bir kent konumundadır.

Vali Güzeloğlu Mersin'deki Yatırımları Değerlendirdi
Geride bıraktığımız 2011 yılı içerisinde yaşanan gelişmeler bunun en büyük göstergesidir ' dedi.Güzeloğlu, Sun TV'de Ali Adalıoğlu'nun hazırlayıp sunduğu 'sözün özü' programında Mersin'deki gelişmeleri değerlendirdi. Mersin Limanı'nın 2011 yılı içerisinde 1.4 milyon teuluk potansiyelinin bulunduğunu belirten Güzeloğlu, 2013 yılında bu rakamı 5 milyon teu, 2023 yılında ise 15 milyon teuya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin büyük bir yürüyüşün içerisinde olduğunu kaydeden Güzeloğlu, Mersin'in de Türkiye'nin 21. yüzyıldaki bu büyük yürüyüşünü destekleyen kentlerin başında olduğunu vurgulayarak, 'Mersin kendi alanında ve uluslararası çapta önemli bir kent konumundadır. Geride bıraktığımız 2011 yılı içerisinde yaşanan gelişmeler bunun en büyük göstergesidir. Dış ticaret ve buna bağlı ilişkilerin yaşandığı bir kent olan Mersin, kimseyi ötekileştirmeyen, çeşitli dinleri, dilleri ve ırkları bünyesinde barındıran zenginlikler kentidir” diye konuştu.

Mersin'in nüfus anlamında Türkiye'nin 9. büyük kenti olduğunu dile getiren Güzeloğlu, nüfusun yaz mevsiminde 200-300 bin kadar artış göstererek 2 milyonu aştığına dikkat çekti. Nüfusun yanı sıra Mersin'in ekonomik ve sosyal açıdan da Türkiye'nin en önemli kentlerinin başında geldiğine işaret eden Güzeloğlu, “Mersin Türkiye'nin gelişen, güçlenen ve büyüyen ekonomisinde sorumluluklarıyla öne çıkan bir büyükşehirdir. 2011 yılı sonu değerlendirmesinde Mersin, Türkiye'de ekonomik anlamda en önemli ve temel göstergelerden birisi olan vergi tahsilatında gümrük gelirleri dahil 6'ncı büyük kenttir. Bu açıdan bakıldığında 2010 ve 2011 yılında aynı noktada bulunan Mersin, istikrarlı olarak her geçen gün daha da büyüyerek yoluna devam ediyor. Türkiye genelinde 6'ncı büyük ekonomiye sahip il olan Mersin, vergi konusunda daha büyük bir başarıyı tahsilatta göstererek ülkemizdeki 81 il ve vergi dairesi başkanlıkları arasında tahsilat oranında 3. sırada yer alıyor. Rakamlar da son derece önemli ve vergi bilincine sadık bir mükellef yapısının Mersin'de bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca bir önceki yıla göre vergi gelirlerini yüzde 29 oranında arttıran bir kent olan Mersin, toplam tahsil edilen kamu gelirleri açısından Türkiye'de 2010 yılına göre çok büyük bir artış gösterip yüzde 2'den yüzde 2,2 ye varan bir sıçrama gerçekleştirmiştir” şeklinde konuştu.

“2013 AKDENİZ OYUNLARI 'SPOR KENTİ MERSİN' HEDEFİNE ÖNEMLİ KATKILAR KOYACAKTIR”

Olimpiyat Oyunları'nın ardından en büyük spor organizasyonu olma niteliği taşıyan Akdeniz Oyunları'nın 2013 yılında Mersin'de organize edileceğini hatırlatan Güzeloğlu, oyunlar kapsamında Mersin'e yaklaşık 500 milyon TL değerinde spor tesisi yapılacağını belirterek şöyle devam etti; 'İlimize yapılacak olan stadyum, olimpik kapalı yüzme havuzu, spor salonu ve binicilik tesisleri, 'Spor Kenti Mersin' hedefine önemli katkılar koyacaktır. Bu tesisler oyunlar bittikten sonra da Mersinlilere ve Mersin sporuna hizmet edecek, dünyanın en önemli spor organizasyonları Mersin'de yapılabilecektir. Tesislerin inşaatında çalışacak olan binlerce vatandaşımıza da istihdam sağlanacak, 300 gün güneşli olan ilimiz, temel spor branşlarının hazırlık kenti olacaktır.”Mersin'de göreve başladığı günlerde yüzde 19 oranında reel işsizlik probleminin olduğunu aktaran Güzeloğlu, bu sorunun ortadan kaldırılması için büyük çalışmalar gerçekleştirildiğini dile getirdi. Güzeloğlu, “Mersin'deki dinamiklerle bir araya gelerek bu sorunu aşma kararı aldık. 2011 yılı sonu itibariyle 25 bin reel istihdam sağladık. 81 il arasında reel sigortalı istihdamını en fazla arttıran ikinci il olmayı başardık. Sigortalı işyeri açılışında da Türkiye şampiyonu il olduk. Başarımızın kökeninde yatırım temelli projeleri önemsemek yer aldı. Çünkü iş adamlarının işi benim işimdir. Kentimize istihdam sağlayacak herkesin işi bizim işimizdir. Bu bağlamda Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) içerisindeki ikinci yerleşim alanını tamamladık. Üçüncü alan için de başvurumuzu yaptık. Serbest bölgemiz dahil olmak üzere kapasitemizi daha ileriye taşıyacak projeler geliştirdik. Tüm bunların yanında kısa bir süre sonra başlayacak olan Çukurova Bölgesel Havaalanı'nın inşaatı, 5 bin kişinin istihdam edilmesine katkı sağlayacaktır ' dedi.Mersin Limanı'nın Ortadoğu, Asya ve Afrika açılımında çok stratejik bir konumda bulunduğunun altını çizen Güzeloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Mersin Limanı Akdeniz'de bulunan hiçbir limanla karşılaştırılamayacak kadar hem güvenli hem ekonomik bir limandır. Yakın zamanda Mısır'ın İskenderiye kenti ile kardeş şehir anlaşması imzaladık. Yine yakın bir zaman önce Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir dizi temaslarda bulunduk. Oradaki yatırım büyüklüğünün Mersin'e ne gibi katkılar sağlayacağını araştırdık. Fujairah eyaletinde Mersinli işadamları için birçok yatırım fırsatı olduğunu gördük. Sonrasında ise İran'da incelemelerde bulunduk. İş imkanları açısından önemli bir ülke olan İran'ın Banderabbas ve Hürmüzgan eyaletlerinde önemli görüşmeler yaptık. Tebriz'de vali ve Ticaret Sanayi Odası Başkanı'na lojistik hizmetinin Mersin'den alınması yönünde teklif sunduk. Mersin'in Tebriz'e Banderabbas'tan daha yakın olması nedeniyle sunulan bu teklif reddedilemez.”

“MERSİN KURVAZİYER TURİZMİNDEN PAYINI ALACAKTIR”

Mersin'in turizm anlamında da önemli bir kent olduğunun altını çizen Güzeloğlu, kurvaziyer turizminin Mersin'le buluşturulması için çalışmaların sürdüğünü ve bu kapsamda önümüzdeki hafta içerisinde bir heyetin Avrupa'ya ve Amerika'ya gideceği bilgisin verdi. Güzeloğlu, “Yurtdışı temaslarımız kapsamında Avrupa ve Amerika'da iki büyük şirketin temsilcileri ile bir araya geleceğiz ve onları Mersin'e davet edeceğiz. Berlin ve Miami kurvaziyer fuarlarında Mersin'in potansiyellerini anlatacağız. Eminiz ki kurvaziyer turizmine İzmir'den sonra adım atacak olan Mersin, barındırdığı zenginlikleri ile birlikte güçlü bir yapıya sahip olacaktır” diye konuştu.Mersin Valiliği'nce başlatılan 'Mersin'in tarihi kent kimliği ve yapılarını bu güne kazandırmak ve geleceğe taşıma faaliyetleri' kapsamında kentsel sit alanı içindeki kamu binalarında yapılacak restorasyon çalışmaları ve bölgede yapılacak diğer çalışmalarla ilgili olarak da bilgiler veren Güzeloğlu, Mersin Garı ile Kültür Merkezi arasında bulunan bölgedeki tescilli binaların fonksiyon verilerek ve imar planında gerekli değişiklik yapılarak bütüncül bir yaklaşım ile değerlendirileceğini söyledi.
Kaynak: İHA