Bso Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısını Yapıldı

Balıkesir Sanayi Odası (BSO) üyeleri yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında bilgilendirildi.

Bso Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısını Yapıldı
BSO'nun Şubat ayı olağan meclis toplantısı bugün yapıldı. Oda'nın Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni hizmet binasında yapılan meclis toplantısına BSO Meclis Başkanı A. Rona Yırcalı başkanlık etti. Gündem maddelerinin okunduğu mecliste, Dünya çapında, 'Yılın Girişimcisi ' yarışmasını düzenleyen Amerika şirketi Ernst & Young'ın Türkiye'deki şirket ortağında denetim bölümü sorumlusu Metin Canoğulları, yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ilgili sanayicileri bilgilendirdi. Ernst&Young Türkiye olarak birçok ilde yeni TTK ile ilgili bilgilendirmelerde bulunduklarını, yeni kanunun bu sıralar en çok tartışılan konu olduğunu söyledi. Metin Caoğulları, 'Türk Ticaret Kanunu 2011 yılının şubat ayında yayınlandı. Yaklaşık bin 535 maddeden oluşuyor. Son bir buçuk yıldır hala tartışılıyor. Bu kanun kimine göre gerçekten bir milat gibi. Yeni bazı düzenlemelerle kanunun çıkarılmasında beklentileri olan kanun koyucular ile uygulayacak olan firmalar arasında orta noktaya gelineceğini umuyorum. Yeterli ön bilgilerle şirketler hakkında gizlilik ibaresinin konulacağına inanmıyoruz. Bununla ilgili düzenlemeler yakında çıkarılacaktır ' dedi.

1 TEMMUZ'A KADAR KANUN HÜKMÜNDE HAREKET

TTK'nın yürürlüğe girme tarihinin kademeli olarak gerçekleşeceği kaydedildi. Ernst & Young Türkiye denetim bölümü yetkilisi Metin Canoğulları, şöyle devam etti; 'Kanun yayınlandı, ancak 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bu tarihten itibaren kanun hükümlerine göre uygun hareket etmek zorunda kalınacak, kanun yeni bir düzenleme olmaz ise 1 Ocak 2013'te ise fiilen uygulanacak. Ancak, kanunla ilgili Türkiye'de yeterli alt yapı hazırlığı olmadığını herkes konuşuyor ve biliyor. Son toplantılardan aldığımız izlenimlerde 'merdiven hesabı' dediğimiz kademeli geçiş beklentisi var. Kanunun nasıl bir altyapısı olacak, henüz yayınlanmadı. Kademeli geçişte ölçeklerin neye göre belirleneceği (cirolara ve şirket çalışan sayıları kriterleri) tespit edilmedi. Türk Ticaret Kanununa göre, şirketlerin mali tablolarından diğer mevzuat hükümlerine kadar uygun hale gelip gelmediğinin denetimini yapacak kadrolar da henüz tam olarak oluşmuş değil. '

BAŞKAN KULA 2 GAZETEYE TEPKİ GÖSTERDİ

BSO Başkanı Ahmet Kula, Ocak ayında Sanayi Odası hizmet binasının yapımında maddi ve ayni katkıda bulunanlara teşekkür belgesi verdikleri törenle ilgili bazı gazetelerde çıkan haberlerle ilgili tepkisini dile getirdi. Ahmet Kula, Balıkesir'deki basın kuruluşlarının da davet edildiği söz konusu teşekkür belgesi töreniyle ilgili ertesi gün özellikle iki gazetede, 'Birbirlerini alkışladılar, yarısı oturdu yarısı alkışladı. Alkışlayanlar belge aldılar, oturanlar alkışladılar ' şeklinde başlıklarla anlam veremedikleri biçimde yapılan haberleri yadırgadıklarını söyledi. İki gazetenin isimlerini de zikreden BSO Başkanı Ahmet Kula, 'Biz bunu gerçekten çok yadırgadık. Bu olayı yönetim kuruluna getirdim. Yönetim kurulunda tartıştık ve bunun yanlış bir haber olduğunu, basın olarak bizlerin ne yapmak istediğimizi anlayamadıklarını algıladık. Biz Balıkesir'deki bütün protokolü buraya çağırıp bir ödül vermedik ki. Sadece bu hizmet binasının yapılmasına katkı sağlayanlara teşekkür belgesi verdik. Peki ne yapsaydık yani, vermese miydik? O iki gazete bize bunu söyleseydi ya. Ne yapsaydık? Biz böyle yaptık, siz ne öneriyorsunuz? Bunu yazmıyor. Biz buradan şunu çıkarıyoruz, kesinlikle değerleri dahi bilmiyorlar. Tenzih ediyorum, çok üzüldük. İnşallah basında böyle yalan yanlış, özümsenmemiş, hissedilmemiş haberleri bir daha görmeyiz ' diye konuştu.
Kaynak: İHA