BDP Genel Başkanı Demirtaş: Hiçbir Darbe Savunulamaz

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hiçbir darbenin savunulamayacağını söyledi.

AK Parti'nin 28 Şubat'tan çıktığını ileri süren Demirtaş, meselenin sadece bir iktidarı düşürme meselesi olmadığını savundu.

Demirtaş, partisinin Meclis grubunda konuştu. Hiçbir darbenin savunulamayacağını vurgulayan Demirtaş, 'Bizler 28 Şubat darbe sürecinden kendi penceremizden doğru sonuçlar çıkarmadığımız sürece Türkiye bir darbeler devleti, ülkesi olmaya devam edecektir. 28 Şubat darbesiyle sadece Erbakan'a yapılmış darbe değildir. Sadece bir Başbakan'ı indirip başka iktidarı getirmek amacı olamaz darbenin. 28 Şubat hedefleri açısından incelendiğinde 28 Şubat'ı gerçekleştirenler başarılı olmuştur. Meselenin doğru anlaşılması lazım. O dönemin iktidarı, rahmetli Erbakan bir mücadele insanı olarak mücadelesini sürdürmüş ve iktidardar al aşağı edilmiştir. Onun yerine gelenler ne yapmışlardır darbeyle yüzleşmek için? Siz zaten iktidara gelmeden önce 'biz milli gömleği çıkardık' diyerek alkışladınız. 28 Şubat'ın çocuğu olarak 2002 yılında iktidara geldiniz. Siz AK Parti olarak 28 Şubat darbesinin hem ürünü hem destekleyicisi olarak iktidara geldiniz. Ne yapıldı 28 Şubat'a gelene kadar? Aydınlar, gazeteciler içeri atılıyordu. Medyaya sipariş haberler yapılıyordu. Fişlemeler yapılıyordu. Gazeteciler Genelkurmay'a çağırılarak brifing veriliyordu. Hakimler kışlalara çağırılarak brifing veriliyordu. Belediye başkanları tutuklanıyordu. Sarık takılmış kuklalara, medyaya servis ediliyordu. Bunlar toplumu teslim almak için yapılıyordu. Bugün iktidarda olan AK Parti bu yöntemleri kullanmıyor mu? Bunlar tutarsız ve ilkesiz. ' dedi.

Olağanüstü halin kaldırıldığının söylendiğini; ancak sadece isminin değiştiğini savunan Demirtaş, sıkıyönetim mahkemeleri ve İstiklal Mahkemelerinin hukuksuzluğun altına imza atmış kanunsuz kuruluşlar olduğunu ileri sürdü. Bu mahkemelerin Cumhuriyet tarihi boyunca var olduğunu anlatan Selahattin Demirtaş, 'Kaldırın diyoruz. Bize lazım diyorlar. O günün katliamcılar nasıl bu mahkemeleri kullandıysa bugünün ekibi de bize lazımdır diyor. İşi bittiği zaman bunları kaldıracağız. Hakkımızda açılan davalar, içeri atılan arkadaşlarımız gayri meşru işlerdir. Biz ısrarcı olacağız. Özel mahkemeler tümden kaldırılmadığı sürece Türkiye'ye demokrasi gelmeyecektir. ' diye konuştu.

3x4 EĞİTİM SİSTEMİ

Meclis'e sunulan yeni eğitim modelini değerlendiren Demirtaş, 'Bu kadar hassas bir konu, veli camiası, öğrenci camiasıyla müzakereyle mi getirildi? Hayır. Hükümet tasarı olarak sunup üstlenmiyor bile. Birkaç AK Parti milletvekili imza toplamış. Böyle getirilmiş. Peki bu yasa teklifini getiren milletvekilleri bunu savunurken nerede savunuyor? Milli Eğitim Bakanı gidip Milli Güvenlik Kurulu'nda ikna etmeye çalışıyor. Kenan Evren'in facia dolu kuruluna gidiyorlar. AK Parti bunu hala kullanıyor. Daha Meclis'te konuşulmadan MGK'da konuşuluyor. Dindar nesil yetiştiriliyor tartışmasına kısıtlanamaz bu mesele. Ancak anahtar teslimi İslam devleti AK Parti'ye verseniz elinin tersiyle iter. Sadece bu amacı varmış gibi muhalefeti arkasından sürükler ve asıl amacını hayata geçirir. Mesele dindar nesil yetiştirme meselesi değil, uysal gençlik yetiştirme meselesidir. Dindar nesil geridir, değildir. Allah'tan başkasına kulluk etmez. Bunlar böyle gençlik mi yetiştirmek istiyor? Hayır. Başbakan höt diyecek gençler yetiştirmek istiyorlar. Dünya piyasası, ekonomik piyasa böyle gençlik istiyor. Herkesin iyi eğitim alması gibi bir amaç yoktur. Ne vardır. Piyasanın taleplerine uygun insan yetiştirmemiz lazım, köleler yetiştirmemiz lazım diyorlar. Amaçları piyasanın ara eleman ihtiyacını karşılamak içindir. Eğitim mekanizmasını torna aleti olarak görüyorlar. Eğitimin bir tek amacı var işsiz kalmayacaksınız. Bunların eğitim amacı budur. Tartışmalarında dikkat edin eğitim kalitesini düzelteceğiz, gerçek tarihini anlatacağız demiyorlar. Tüm gençliği, piyasanın ellerine kollarına teslim etmek istiyorlar. Dindar olsun olmasın gençlik nasıl yetişecekse sömürüye karşı olsun, zulüme karşı olsun. ' şeklinde konuştu.

HAKİKATLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN

Tüm katliamlarla ilgili Hakikatları Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen Demirtaş, Meclise 16 defa önerge verildiğini; ancak AK Parti'nin kabul etmediğini savundu. Kazılarda insan kemikleri çıktığını, JİTEM merkezinde 26 iskelet çıktığını anlatan Demirtaş, 'Daha bunun Dersim'i var. Silopi Kimsesizler Mmezarlığı var. Dünyanın her yerinde katliam var. Hocalı'daki ırkçılığı yapanlar Taksim'de onları yapanlar da ırkçıdır. Irkçılık, milliyetçilik insanoğlunun tutulduğu hastalıktır. Bunu biz yapsak ırkçı oluruz. Bu beyefendi yapınca demokrat oluyor. Sıfatı da bakan. O yüzden biz istifa et demiyoruz. Hayırlı olsun AKP. Durmak yok yola devam. Irkçılık kusan bakan KCK operasyonlarını yöneten bakan. Bu bakan mı Roboski katliamını ortaya çıkaracak? Taksim'de yaşananları gördük. Hocalı katliamı gibi olayda o kalabalığı kullanarak ırkçı bir olaya dönüştürülüyor. Bunu kim yapıyor? Bakanlık. O bakan Hrant Dink'in katliamını yapan çeteye ortaya çıkaran bakan. İçişleri Bakanı... Türk'ün kendinden başka dostu yoktur. Bunu İçişleri Bakanı söylüyor. Biz hepsini takip edeceğiz. Siz kendi yetkinizle olan idari soruşturmayı yapmıyorsunuz. Uluslararası mahkemede usül olarak kabul edildi. Hesabını soracağız denildi. Roboski için hala Başbakan 'konunun üstünde hala duruyoruz' diyor. Ortaya çıkaracağız diyor. Basit bir soru soruyoruz. Vurun dedin mi demedin mi? ' dedi.