Ödevi Eksik Ya Da Hiç Yapmamak Çocuğu Okula Gitmeye İsteksiz Yapıyor

Yapılan gözlem ve incelemeler öğrencilerin öğretmenini sevmediği için değil, ödevlerini yapmadığı ya da geç yatmaya bağlı olarak uykuyu alamadığı için okula gitmek istemediğini ortaya koydu.

Ebeveynleri uyaran uzmanlar, öğrencinin yapmadığı her bir ödevin anne-babanın sorumluluk anlayışını tartışmaya açtığını dile getirdi.

Kayseri Özel İstikbal Koleji Psikoloji Uzmanı Hüseyin Boyraz, herkesin öğrencilik yıllarında bazen okula karşı isteksizlik yaşamış olabileceğini söyledi. Şimdiki çocuklarda bu oranın giderek artığını ifade eden Boyraz, bunun çocuğun 'öğretmenini sevmemesiyle ' geçiştirilmesinin çok büyük yanlış olduğunu vurguladı. Yapılan gözlem ve araştırmalardan örnek verin Boyraz, öğrencilerde oluşan 'okul fobisi 'nin birçok nedeni bulunduğunu kaydetti.

Boyraz, “Bunun nedenleri arasında eğer çocuk bir yarıyıl tatilinden yeni çıkmış ise okula, okulun kurallarına kendini adapte etmekte ciddi bir şekilde zorlanıyor. Başka bir neden eğer çocuk geç saatlere kadar uyumamış, aile bu konuda bir tedbir almamış ise çocuk sabahları kalkmakta zorlanıyor. Bu uykusuzluk hali ile okula gitmek istemiyor.” dedi.

Ayrıca ödevini eksik ya da hiç yapmamasının da çocuğu okula gitmeye isteksiz yaptığını vurgulayan Boyraz, “Öğrencinin yapmadığı her bir ödev anne-babanın da sorumluluk anlayışını tartışmaya açıyor. Ödev yapılmayan ya da eksik yapılan bir evde ailenin diğer fertlerinin de çocuğa doğru model olmakta zorlandığını görebiliriz. Bu tip ailelerde anne-baba arasında ortak bir disiplin anlayışının eksikliği, çocuğa aşırı korumacı yaklaşım sergileme, evde görev dağılımının iyi yapılamayışı tipik özelliklerdir.” şeklinde konuştu.

'ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN PSİKOLOJİK SORUNLARIN YÜZDE 80'İ AİLE KAYNAKLI '

Çocuğun yapması gereken birçok şeyi anne babaların yerine getirdiğine de işaret eden Boyraz, bu anlayışın devam ettiği sürece çocuklara sorumluluk duygusunun aşılanamayacağını kaydetti. Boyraz, “Günümüz çocuklarında görülen psikolojik sorunların yüzde 70-80 'i hatalı anne-baba tutumlarından kaynaklanıyor. Bu nedenle veliler, çocuklarında bir şeyler yolunda gitmiyorsa öncelikle kendilerini sorgulamaları ve özeleştiri yapmaları gerekiyor.” dedi.

Hem bir öğretmen hem de bir veli olan Recep Çetinkaya da çocuklarda oluşan okul fobisinin doğruluğunu kendi yaşantısından örnekler vererek destekledi. Çetinkaya, “Maalesef uyku düzensizliği ve ödev yapmadığı günler çocuğumu okula götürmekte zorlanıyorum. Birçok velinin 'acaba okulda mı problem var, öğretmen mi kötü davranıyor ' diye düşünmelerinden önce kendi ev hayatlarını gözden geçirmelerinin daha uygun olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.