Hocalı Katliamı İçin Keçiören'de Anıt Dikiliyor

Azerbaycan Hocalı'da 20 yıl önce gerçekleşen katliamın mağdurları, Keçiören'de düzenlenen programla anıldı.

Programın ardından Azerbaycan'ın Sumgait Belediyesi ve Keçiören Belediyesi tarafından yapılacak olan Hocalı Soykırım Anıtı'nın temeli atıldı.

Programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faik Bagirov, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Iğdır Milletvekili Sinan Ogan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ve Ak Parti Keçiören İlçe Başkanı Bülent Yağmur'un yanı sıra çok sayıda Keçiörenli ve Azerbaycanlı katıldı.

Keçiören Azerbaycan Meydanı'nda düzenlenen program, şehitlerin ruhları için okunan Kur'an-ı Kerim'le başladı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından programın açış konuşmasını yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören Belediyesi'nin Hocalı'da yaşananları 2005 yılında meclis kararıyla soykırım olarak kabul ettiğini ve o tarihte bir anıt yaptığını hatırlattı. Başkan Ak, 'Bugün ise yeni bir kararla soykırım anıtını bu geniş meydana taşıyoruz. Anıtı, kardeş şehrimiz Sumgait Belediyesi ile birlikte yapacağız. ' dedi. Hocalı katliamının insanlık için bir utanç olduğunu belirten Başkan Ak, 'Her fırsatta insan haklarından bahseden Batı dünyasının Hocalı katliamını hala görmemezlikten gelmesi samimiyetleri hakkındaki şüpheleri teyit ediyor. ' diye konuştu.

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faik Bagirov ise konuşmasında, soykırımın olduğu günlerde ve akabinde Türkiye'nin muhtelif yerlerinde birçok program ve etkinlik yapıldığını hatırlattı. Keçiören'in ilk defa soykırım anıtı diken belediye olduğunu söyleyen Büyükelçi Bagirov, temeli atılan yeni anıt için Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'a ve kardeş şehri Sumgait Belediyesi'ne teşekkür etti. Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, 'Bu katliamla can Azerbaycan'ın canı yandı. Hepimizin canı yandı. Fakat biz bu acıyı unutturmayacağız. Yapılan bu ve benzeri çalışmalarla tarihe not düşmeye devam edeceğiz. ' dedi.

Iğdır Milletvekili Sinan Ogan 'Biz hep zaferleri için anıt diken bir milletiz. Fakat bize karşı yapılmış zulüm ve haksızlıklar da var. Bu zulümler için de anıt dikmeli, bu geleneği sürdürmeliyiz. ' diyerek Keçiören ve Sumgait belediyelerine özellikle teşekkür etti. Daha sonra kürsüye gelen Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, özellikle son bir haftadır Türkiye'nin her yerinde Hocalı'yı anlattıklarını, sempozyumlar ve sergiler düzenlediklerini belirtti, 'Hocalı'yı unutmayacağız ve unutturmayacağız. ' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, Hocalı soykırımına giden tarihi süreci özetledikten sonra Karabağ'ın halen işgal altında olduğunu hatırlattı.

Konuşmaların ardından Azerbaycan Parkı'nın içindeki mevcut anıta çelenk bırakan protokol, ardından yapımına başlanacak Hocalı Soykırımı Anıtı'nın temelini attı.