'Çığ Tehlikesi Arttı, Dikkatli Olun'

Muş Dağcılık Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Derneği (MUDOSK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çağlayan, havaların ısınmasıyla birlikte bölgede çığ tehlikesinin arttığını, özellikle dağlık alanlarda bulunan çığ bölgelerinin kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Çağlayan, Andok dağı eteklerinde bulunan Üçevler, Cevizlidere ve Bilican dağı eteklerinde bulunan köylerin dikkatli olmasını istedi. Çığın oluşmasında karın uzunca süre yerde kalması, hava sıcaklığının seyri, kar kalınlığı ve bölgenin topoğrafik özelliklerinin belirleyici olduğunun altını çizen Başkan Çağlayan, çığ bölgesine 8 saatten erken ulaşılmayacağını, 40 kişilik yetişmiş ekiple müdahaleye hazır olduklarını açıkladı.

Silah kullanımının çığ tehlikesini artırdığını anlatan Mehmet Çağlayan, “Sesin çığın en büyük tetikleyici olduğu bilinmektedir. O yüzden bu uyarılarımızın dikkate alınması gerekiyor. Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin, iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır.” dedi.