BTÜ Rektörü Sürmen: Üniversite Sanayi İşbirliği Türküsü 30 Yıldır Söyleniyor

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, sanayi ve üniversite işbirliği konusunda 30 yıldan beri aynı türkünün söylendiğini iddia etti.

BTÜ'nün başlattığı arama toplantılarının 10 'uncusu Bursa Girişimci İş Adamlar Derneği (BUGİAD) ile ortaklaşa olarak düzenlenen organizasyonla yapıldı.

Otantik Otel 'de BUGİAD üyesi tekstil ve konfeksiyon sanayicileriyle gerçekleştirilen toplantıda konuşan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Sürmen, “Üniversite ve sanayi işbirliği türküsünü 30 yıldan beri tekrar tekrar dinliyoruz. Hâlbuki bizlerin bu toplantıları düzenlememizdeki amaç tartışmak değil, sıkıntıları somut olarak belirlenmiş ve çareleri de organize bir şekilde bulunmaya çalışılan bir beraberlik haline getirmek.” dedi.


Bulunduğu durumun Bursa 'ya yakışmadığını belirten Rektör Sürmen, “Bursa çok büyük bir sanayi kentidir. Bugün bulunduğu durum Bursa 'ya yakışan bir durum değildir. Türkiye 'de her şeyi olan bir vilayet olarak tanınmış şehirlerden bir tanesidir. Ama gerek Türkiye 'de gerekse de Dünya 'daki konumu bu nimetlerden istifade ettiğini göstermiyor.” diye konuştu.


Üniversite ve sanayici işbirliğinde değerlendirilemeyen potansiyeli değerlendirmek istediklerinin altını çizen Sürmen, “Bizim yapmamız gereken bugüne kadar değerlendirilemeyen potansiyeli değerlendirmek. Bu toplantılara katılan sanayiciler sorunları açıkça ifade etmeli. Bu sorunların bertarafı için, işbirliği organizasyonun yapılması için neler önerdiklerini kendilerinden dinlemek ve öğrenmek istiyoruz.” dedi.


Toplamda 13 arama toplantısı gerçekleştireceklerini hatırlatan Rektör Sürmen, şunları kaydetti: “Haftaya 11 'inci toplantıyı yapmayı planlıyoruz. Öngördüğümüz İnegöl 'de de 2 tane toplantı yapmak. 13 toplantıda kesinlikle bitireceğiz. Bitirdikten sonra biz bunları kendi içimizde, üniversite olarak değerlendireceğiz. Değerlendirmelerimizi doküman haline getirerek sanayici ile paylaşıp ondan sonra da kurumsal yapılanmaya gideceğiz. Yani hem üniversite tarafından hem de sanayi tarafında karşılıklı bir hat oluşturarak irtibatımızı devam ettirecek kurumsal bir yapılaşmaya gideceğiz. Bundan sonra da bu kurumlar çalışacak.”

BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ulcay da Bursa 'nın mevcut kaynaklarına dikkat çekerken, Bursa gibi önemli bir sanayi şehrinde teknik ihtiyaçları karşılayacak teknik ağırlık bir üniversitenin geçen yıla kadar olmadığını hatırlattı.

BTÜ'nün araştırma nitelikleriyle öne çıkacak bir üniversite olacağını belirten Prof. Dr. Ulcay, “Öncelikli hedeflerimiz sanayi ile aramızdaki kurumsal diyalogu artırarak, sanayicilerin sorunlarına çözüm üretmektir. Bu toplantıların üniversitenin stratejik planına katkı koyacak olması bakımından önemlidir. Üniversite-sanayi işbirliğini tüm paydaşlarla daha etkin ve yetkin hale getirmeyi arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ulcay, Bursa 'nın elindeki her türlü kaynağı iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade ederken şunları söyledi: “Bursa her ne kadar sanayi şehridir desek de, Bursa aynı zamanda da turizm ve tarım şehridir. Şu günlerde özellikle sağlık turizmi konusunda atılan adımlar önemlidir. Ancak sağlık turizminden istediğimiz payı alabilmek için, büyük sağlık kompleksleri ve termal tesislerin yanında da belli branşlarda uzmanların yetiştirilebileceği veya alanında uzman hekimlerin istihdam edilebileceği, başlı başına bir sağlık üniversitesinin kurulması bizim bu pastadan alacağımız payı arttıracaktır. Bu konunun da üzerine eğilmek bu kentin sakinleri olarak bir borçtur. Unutulmamalıdır ki, Bursa bir de Sosyal konular ağırlıklı bir üniversiteye de ev sahipliği yapmalıdır.” diye konuştu.

'BİRLİKTELİĞİ ARTIRMALIYIZ '

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Emekli Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter 'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya ilişkin görüşlerini açıklayan BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er ise üniversitelerin bugüne kadar ki görevlerine vurgu yaptı.

Son çeyrek asırda üniversiteler farklı görevler üstlendiklerini ancak son dönemlerde asli vazifelerine geri dönüş yaptıklarına işaret eden Ali Fuat Er, 'Toplumun önünü açıcı, yön verici konuma dönmek önemlidir. Sanayi ile yan yana olmak ise en iyisidir. Bu birliktelikleri giderek artması tek arzumuzdur. Sektörlerimizin önünü açacak ve sanayicilerimiz vizyon katacak projelere katkı koymaya hazırız.” ifadelerini kullandı.