Hocalı Soykırımı'nın 20. Yıl Dönümü

Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Prof.Dr. Azer A. Kasımzade, “Hocalı'da katledilen sadece Azerbaycan insanı değil, katledilen insanlıktır aslında” dedi.

Ermeni Silahlı Kuvvetleri'nin SSCB (Sovyetler Birliği) 366. Alayı'nın desteğiyle gerçekleştirdiği Hocalı Katliamı'nın 20. yıl dönümünde hayatını kaybedenler Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde törenlerle anıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin önderliğinde, Azerbaycan Büyükelçiliği'nin desteği ve Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği'nin katkıları ile Hocalı Soykırımı ve Karabağ'daki işgali, katliamları doğrudan ve dolaylı olarak destekleyenleri kınayarak lanetlemek için 'Hocalı Soykırımı Işığında Ermeni Gerçeği ' konulu sunum yapıldı ve “Hocalı Soykırımı” filmi izlendi.Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi, Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Kurucu BaşkanıProf.Dr. Azer A. Kasımzade, Hocalı'da katledilenin sadece Azerbaycan insanı değil, katledilen insanlık olduğuna dikkat çekti. Kasımzade, “Azerbaycan Türkleri eski çağlardan itibaren devletleşme ve toplum olarak ayakta kalma adına tarihin çeşitli dönemlerinde çok sayıda onurlu mücadeleler vermiştir. Zor bir jeopolitik bölgede tüm zorluklara rağmen, dünyanın önde gelen 60'ı aşkın ülke ve kuruluşların da temsilcilikleri olan cumhuriyetlerini kurdukları gibi ilelebet yaşatacaklarına eminiz” diye konuştu.

HOCALI SOYKIRIMI
Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin, 1992 yılının 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecede bölgedeki SSCB (Sovyetler Birliği) 366. Alayı'nın desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Azerbaycan'ın Hocalı kentinde sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayırımı yapmadan resmi rakamlara göre 613 insanı 11 saat gibi kısa bir zaman içinde hunharca katlettiğini belirten Prof. Dr. Azer A. Kasımzade, soykırımla ilgili şu bilgileri verdi: “Katledilenlerin 63'ü çocuk, 106'sı kadın ve 70'den fazlası ise yaşlı olarak kayıt altına alındı. 25 çocuk öksüz kaldı, 130 çocuk velilerinden birini kaybetti. 487 kişi -bunlardan 76'sı çocuk- yaralandı. Bin 275 kişi rehin alındı, 150 kişinin kaderi halen belli değil. Hocalı şehri haritadan silindi. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, kulakları, burunları ve kafaları ile vücutlarının çeşitli uzuvlarının kesildiği tespit edildi.”
Kaynak: İHA