Kılıçdaroğlu: Üstüme Düşen Varsa Yaparım

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu haftasonu yapılacak olan çifte kurultay öncesi Akşam gazetesi'nden Çiğdem Toker'e konuştu.

Kılıçdaroğlu: Üstüme Düşen Varsa Yaparım
Kılıçdaroğlu kurultay sonrası CHP'nin içinden yeni bir parti çıkacağı iddialarına itibar etmediğini ifade ederek ''Parti çıkarları her şeyin üzerindedir. Eğer o sözlerle, ortaya bir ayrışma görüntüsü çıkıyorsa, bütünlük adına gereğini de yaparım'dedi.

İşte Kılıçdaroğlu'nun o röportajı:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal ile Önder Sav'ın açıklamalarına bir yanıt vermesinin, partiye yarar getirmeyeceği kanısında. Ancak, 'Parti çıkarları her şeyin üzerindedir. Eğer o sözlerle, ortaya bir ayrışma görüntüsü çıkıyorsa, bütünlük adına gereğini de yaparım' da diyor.

Kılıçdaroğlu'nun kurultay öncesinde sorularımıza verdiği yanıtlar:
-Baykal ile Sav'ın eleştirilerini duyunca ne hissettiniz?
-Eleştirileri saygıyla karşılarım. Kendileri açısından haklılık payları olabilir. Ama tartışmaya girmenin samimi söylüyorum, partiye yarar getirmeyeceğini düşünüyorum.
-Baykal ile Sav'ı aradınız mı?
-Hayır aramadım.
-Aramayı düşünüyor musunuz? Bu açıklamaların bir ayrışma görüntüsü yarattığı ve bir adım atmanızın iyi olacağı beklentisi dile getiriliyor.
-Ben böyle bir ayrışma görüntüsünü elbette arzu etmem. Doğru da bulmam. Eğer böyle bir beklenti varsa gereğini yaparım. Partinin çıkarları her şeyin üzerinde. Böyle bir yanlış algı oluşmuşsa üstüne gitmek benim görevim.
-Kurultaya gergin bir atmosferde girildiği yaklaşımını paylaşıyor musunuz?
-İki kurultayın ikisi de çok güzel geçecek. Partiye karşı sorumluluk duyan herkesin katılıp görüşlerini dile getirmesini arzu ederim.
-Katılım tahmininiz ne?
-İkisine de aynı delegeler katılacak. İkisine ben de katılacağım.
-Katılımın düşük olması ve kurultayın kilitlenmesi riskinden söz ediliyor?
-Hiç öyle bir risk yok. Göreceksiniz, gayet güzel bir kurultay olacak. Partinin geleceğiyle ilgili çok önemli kararlar alacağız. Bu kadar büyük bir değişime her CHP'linin imza atması lazım. 'Evet, ben de o kurultayda vardım; ben de elimi kaldırdım' demesi lazım.
-Yazılı açıklamanızda delegelerin iradesine ipotek koyanlardan söz ediyorsunuz. Kim onlar?
-Delegelerin cep telefonlarına, 'kurultaya katılmayın' diye bol miktarda toplu mesaj gidiyor. Kim gönderiyor belli değil. Aramak istediğinizde muhatap yok. Bunu yapanları kastediyorum.
-Konuşma metniniz hazır mı, mesajlarınız belli mi?
-Henüz çalışıyorum. Demokrasi ve özgürlük, partililerin yıllardır arzu ettiği, partimizin daha da demokratikleşeceği mesajları vereceğiz.
-'Bu kurultaylardan sonra hesaplaşma başlayacak, CHP belki bölünecek, yeni parti kurulacak' yönünde spekülasyonlara?
-Hiç itibar etmiyorum. O söylemler değişik zamanlarda hep söyleniyor. Aslolan, CHP'lilerin bilinçli olmasıdır. Spekülasyonlara kulak asmadan, kararlarını oturur verirler.
-İkinci kurultay kapalı mı olacak?
-Hayır efendim. Niye kapalı olsun. İkisi de herkese açık olacak.
-Yani Sayın Baykal'ın sitemkar, Sayın Sav'ın da öfkeli sözleri karşısında gerçekten bir sorun olmadığını düşünüyor musunuz?
-Bakın kırgınlık, burukluk olabilir. Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar denir. Fakat partinin büyümesi için herkesin bir sorumluluğu var ve bunların aşılması gerekiyor. Aşmak için de herkese görev düşüyor. Tüzük kurultayını bütün partililerin istemleri doğrultusunda topluyoruz.