Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Çalıştayı Başladı

Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği tarafından Yalova'da düzenlenen çalıştayda konuşan Birlik ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, "Hedefimiz, jeotermal konusunda dünya liginde bir mücadelenin altyapısını hazırlamaktır" dedi.

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Çalıştayı Başladı
Termal ilçesindeki Sağlık Bakanlığı Tesislerinde Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen '5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kununu' konulu çalıştay başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılacağı çalıştayda konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu Başkanı ve Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, bütün dünyada elektrik enerjisi talebinin refahseviyesinin artışı, ekonomik büyüme ve yatırımlara bağlı olarak arttığını ifade ederek, 'Bugüne kıyasla talebin yüzde 40 artması ve 16.8 milyar ton eşdeğer petrole ulaşması bekleniyor. Türkiye ise ekonomik büyümeye paralel olarak enerji talebi artışında Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Elektrik enerjisi ihtiyacımız her yıl yaklaşık 6.5-7.5 seviyelerinde artıyor. 2002 yılından 2010 yılına kadar yüzde 58 artış olmuş. 2010 yılı enerji talebi 211 milyar kilovat/saat. 2023 yılında ise 450-500 milyarkilovat/saat olması bekleniyor. Bu talebi karşılamak için her yıl 5 milyar dolar yatırım yapmak gerekiyor. Yüksek ve düşük talep artışı gözeten mevcut senaryolara göre, 2023'e kadar toplam yatırım ihtiyacımızın 120-130 milyar dolar olması bekleniyor. 2011 sonu itibarıyla toplam elektrik enerjisi üretimimiz 212 milyar kilovat saat. Kurulu gücümüz ise 53 bin megavattır. 2023 yılında kurulu gücümüzü 110-130 bin megavata çıkarmayı hedefliyoruz ' dedi.

Kurulu gücün yüzde 45'inin doğalgaz, yüzde 17'sinin yerli linyit, yüzde 11'inin ithal kömür, yüzde 23'ünün hidrolik, yüzde 3'ünün ise rüzgardan sağlandığını anlatan Başkan Fındıklı, '2023 hedefimiz enerjinin yüzde 30'unu yenilenebilir kaynaklardan karşılamaktır. 2023 yılına kadar rüzgarda bin 700 megavat olan kurulu gücümüzü 20 bin megavata, jeotermalde bugün 94.2 olan kurulu gücümüzü 600 megavata çıkarmayı hedefliyoruz. Güneş enerjisinden yararlanmaya da bu yıl başlanacak. Kurulu güç olarak da güneşenerjisinde de 2023 yılına kadar 3 bin megavata ulaşmayı hedefliyoruz. 2023 yılına kadar enerjide gereken en az 110 milyar dolarlık yatırımı kamu eliyle yapamayız. Enerji politikası esaslarımızdan biri de özel sektörün payını artırmak, yatırımları önünü açmak, kamu olarak ilkeleri belirleyen düzenleyici ve denetleyici bir rol oynamaktır. 10 yılda yüzde 34 olan özel sektör payını yüzde 52'ye çıkardık. 2023 hedefimiz ise bunu yüzde 75'e çıkarmaktır. 10 yılda devreye alınan 21 bin megavatın 14 bini özel sektöryatırımıdır. Yenilenebilir enerji yatırımlarının yarısından fazlası özel sektör eliyle gerçekleşti. Yenilenebilir enerji yatırımlarının artmasında Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun inkar edilemez rolü oldu. Gerek enerji kaynağı gerekse üretimde kullanılan teknoloji açısından yerli kaynakların kullanımına önem veriyoruz. 2023 hedeflerimiz arasında termik ve hidrolik potansiyelimizin tümünü üretime açmaktır ' diye konuştu.

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ise, 86 üye belediyesi olan birliğin kuruluş gayesinin termal kaynaklara sahip belediyelerin tecrübe ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşması ve geliştirmesi olduğunu ifade etti. Termale sahip olan belediyelerin her zaman deprem riskiyle karşı karşıya olduklarını söyleyen Bahçeci, birlik üyesi Erciş Belediyesi'ne bu yıl meydana gelen depremden sonra yardıma koştuklarını anlattı.

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği olarak geçen yıl ilk defa Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde incelemelerde bulunduklarını ifade eden Bahçeci, 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'nda gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. 2007 yılında çıkan 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'nun ardından yapılan yatırımlar arasında ciddi farklar var. Kanun önümüzde çok önemli ufuk açmıştır. Fakat tekrar bir düzenleme gerekiyor. Ülkemiz heralanda dünya liginde mücadele eden bir ülke konumunda. Herkesin kendisini yenilemesi gerekir. Termalde dünyada en hızlı gelişen sektörlerden biri. Türkiye bu alanda söz sahibi olan bir ülke haline gelecek. Termal potansiyel açısından dünyada 7, Avrupa'da ise 1. sıradayız. Fakat yatırımlar ve istihdam konusunda bu kadar olduğumuz söylenemez. Yatırımcının önünü açacak kanunla ilgili maddeleri geliştirmemiz gerekiyor ki, bir daha kimse kanunla ilgili şikayette bulunmasın, herkes işine baksın, yatırım konusundaçaba ve gayret göstersin. Enerjimizi şikayet üzerine değil, çalışmalara harcayabilelim. Biz oturduğumuz koltukları milletimize hizmet için kullanıyoruz. Bazen ülkemizde kurumsal taassup, bazı önceliklerin önüne geçtiğinde, doğru karar vermek söz konusu olmuyor. Hedefimiz jeotermal konusunda dünya liginde bir mücadelenin altyapısını hazırlamaktır ' dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Keleş, Termal Belediye Başkanı İsmail Atik, Yalova Vali Yardımcısı Atilla Selami Aban'ın da bir konuşma yaptığı çalıştaya öğleden sonraki oturum için ara verildi

Konuşmaların sonunda Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci; Enerji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı ve Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Keleş'e birer plaket verdi.

Çalıştay 3 gün sürecek.
Kaynak: İHA