Gölbaşı’nda Çiftçilere Eğitim Semineri Verildi

Gölbaşı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik tarım sigortasıyla ilgili bilgilendirme semineri düzenlendi.

Seminerde konuşan Gölbaşı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Bayındır, 2005 yılında sigorta kapsamının devlet tarafından kabul edilerek bugüne kadar geldiğini ve yayım çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti. Konunun birinci ağızdan çiftçilere aktarıldığını ifade eden Hüseyin Bayındır, 'Tarım sigortasına kayıt olmanın ilk koşulu Çiftçi Kayıt Sistemi 'ne kayıt olunmasıdır. Ülke genelinde olduğu gibi ilçede de son yıllarda don, dolu gibi doğa olaylarında artış yaşanıyor. Bu zararın karşılanması için tarım sigortası çok önemli. Biz de üreticilerin bu konuda bilinçlenmesi için çaba harcıyor ve bu tür eğitim seminerlerini köylere giderek düzenliyoruz. Yeşilova köyünde çiftçilerimiz bilinçli ancak tarım sigortası konusunda eksiğiniz var. 'dedi.

Hüseyin Bayındır, devlet destekli tarım sigortalarının Türk tarımı için büyük önem taşıdığını dile getirerek, 'Bu kanunla tarım sektörünü tehdit eden riskler teminat altına alındı. Tarımsal üretimin yüksek risk içermesi nedeniyle sigorta kapsamına alınamayan doğal riskler devlet desteği ile kar amacı olmayan, teknik esaslara dayalı, güvenilir ve sürdürülebilir çağdaş bir sistem ile sigorta kapsamına alınması sağlandı. 'şeklinde konuştu.

Öte yandan Gölbaşı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden ziraat mühendisi Mehmet Gündüz de, don riskine karşı arazilerini sigortalayan çiftiçilerin sigorta primlrinini üçte ikisi devlet tarafından verilmektedir diyen Gündüz, bu konulara ek olarak kurslarda Avrupa uyum yasasına uygun olarak çıkarılan yasa gereği bitki koruma ürünlerini kayıt altına alınması ile ilgili her ürün için bir kimlik kartı kullanılması ve arazilerde kullanılan kimyasal ilaçların bu kimlik kartlarında kayıt altına alınması zorunlu hale geldiği belirtti.

Bu nedenle ihraç edilecek ürünler arasında bulunan sebze ve meyve ürünlerindeki pestisit (kimyasal ilaç) kalıntısı tespit edilmiliş olmaktadır. Aynı zamanda fide yetiştiriciliği ile bağlarda ve antep fıstığında görülen zararlı ve hastalıklarla ilgili mücadele hakkında bilgi verildi.