Bakan Günay: 'İncil'in Başka Bir Ülkeye Nakledilmesi Konusunda Bir Talep Yok'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Adliyesi'nin Adli Emaneti'nde bulunan İncil'le ilgili Vatikan'ın inceleme talebi olduğu iddialarını yalanladı.Günay, "İncil'in başka bir ülkeye, başka bir topluluğa, başka bir yere nakledilmesi konusunda şu ana kadar bize ulaşmış herhangi bir talep yok" dedi.

Bakan Günay: 'İncil'in Başka Bir Ülkeye Nakledilmesi Konusunda Bir Talep Yok'
Bakan Günay, Swiss Otel'de katıldığı bir program sırasında basın mensuplarının, Ankara Adliyesi'nin Adli Emaneti'nde bulunan İncil'le ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Vatikan'ın İncil'le ilgili inceleme talebi olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Günay, 'Ankara Adliyesi emanetinde bulunan bir İncil rivayet ediliyor ki 1500 yıl eskiye dayanıyor ve en eski İncillerden bir tanesi. Hz. İsa'nın konuştuğu dillerden Aramice yazılmış bizim tespitlerimize göre. İncil, AnkaraAdliyesi'nde bir operasyon sırasında müzeye aktarılması gerektiği anlaşılmış ve bize gelmiş. Bize geleli henüz çok kısa bir süre geçti. Ankara'da fotoğraf çekilmesi için basın mensubu arkadaşlarımızın görmesine açtık ama birkaç gün sonra vitrinden alıp rehabilite etme ihtiyacımız var. Bakım ve onarım gerekiyor. İncil'in başka bir ülkeye, başka bir topluluğa, başka bir yere nakledilmesi konusunda şu ana kadar bize ulaşmış herhangi bir talep yok ' şeklinde konuştu.

'Bu basında çıkan bir haber ve umarım doğru çıkmaz ' diyen Bakan Günay şöyle devam etti; 'Zaten haber doğru çıksa, böyle bir talep olsa bile bizden talep edilince hemen götürüp verecek halimiz yok. İyi bir hukuki süreç gerekir başka bir yere vermemizi gerektiren. Şu anda İncil bizim kayıtlarımızdadır, envanterimizdedir, Etnografya Müzesi'ndedir. Bakım ve onarımını yaptıktan sonra bir kutsal emanet, semavi dinlerden birinin özel kitaplarından bir tanesi, gereken saygıyı ve ilgiyi göstererek, dünyanın görmesini sağlamaya çalışacağız. ' Bakan Günay, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın, İnönü Stadı ile ilgili 'Bakan Günay'ın hassasiyetlerini dikkate alıyoruz ' şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de, 'Bakan arkadaşımın açıklamasına teşekkür ederim. Hassasiyetimi dikkate alacaklarsa o zaman çok daha özel, çok daha tarihi, doğayı koruyan bir proje yapılacak demektir. Öyle bir proje gelmedi henüz bize, gelirse değerlendireceğiz ' dedi.

Günay, müzelerin tarihi eser satışıyla ilgili bir basın mensubunun sorusu üzerine de, 'Bazen çok küçük bir takım değişiklikler üzerine büyük haberler üretildiği oluyor. Bunu sadece bu konuyla ilgili demiyorum, önceki günlerde sinemayla ilgili de böyle tartışmalar oldu. Herhangi bir müzeye bir müzenin satın almayacağı, çok sayıda müzenin elinde bulunan veya müzenin teşhire çıkarmayacağı, müzenin deposunda bulunmasında özel bir yarar kalmamış olan bir eser parçacığı geldiğinde müze onu kayıtlarına alıyor,bir yıl muhafaza ediyor. Müzede çok sayıda sikke var aynı türden veya çok sayıda eserin bir parçası var, müzenin artık deposunda bulunması veya teşhirde bulunması ihtiyacı yoksa onu bir koleksiyoncu, özel bir müze satın almak istiyorsa biz belgeliyoruz ve o satış sağlanıyor. Yani Türkiye'de nerede olduğunu tespit edebileceğimiz bir kayıt altına alıyoruz. Resmi bir alıcı çıkmazsa o zaman yine bizim müzemizde kalıyor. Yani bunları geçmiş yıllarda müzeler almıyor ve piyasaya kaçak olarak çıkıyordu. Şimdi eğermüze almıyorsa, müzenin kontrolü altında bir başka özel müzenin veya koleksiyoncunun kayıtlarına ve böylece Türkiye'nin resmi envanterine girsin amacı çerçevesinde bir düzenleme var ' diye konuştu.
Kaynak: İHA