Suriyeliler Mart Ayı İçerisinde Konteyner Kentte Yerleştirilecek

Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) tarafından organize edilen kahvaltılı toplantıda Suriyeli mültecilerin yaşaması için hazırlanan konteyner kent konusu görüşüldü.

Suriyeliler Mart Ayı İçerisinde Konteyner Kentte Yerleştirilecek
Sezer Pastanesi'nde gerçekleştirilen toplantıya Vali Yusuf Odabaş, Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, KESOB Başkanı Şevket Memiler, Vali Yardımcısı ve Öncüpınar Mülki İdare Amiri Ahmet Karatepe, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yeşim Fatma Altınbaş, KOSGEB İl Müdürü Ali İhsan Mutlu ile oda başkanları katıldı.

KESOB Başkanı Şevket Memiler, Suriyeli mültecilerin Kilis'e taşınması ile ilgili tartışmaların yeteri kadar yapıldığını belirterek, 'Aylardan bu konuda herkes sıkıntılarını dile getirdi.Bakanlar KuruluKararı ile konteynır kent Öncüpınar Sınır Kapısı'na konulmaya başlandı. Bundan sonra tartışmalarımızı konteynır kentte kalacak olan Suriyelilerin bu kente ne gibi faydası olur, bu yönde çalışmamız gerekiyor. Yanan alevin üzerine benzin dökme yerine alevi nasıl söndürürüz diye düşünmemiz gerekiyor. Kilis'in menfaatine nasıl çeviririz buna bakmamız gerekiyor ' dedi.

KOSGEB İl Müdürü Ali İhsan Mutlu, KOSGEB'in esnafa yönelik bir çok desteği olduğunu belirterek, 'Bu konuda elimizden gelen ne varsa yapmayahazırız. Krediler konusunda esnafa yönelik çeşitli modeller var. Bunları inceleyerek en uygunu hangisi ise ona göre proje hazırlamanız gerekiyor ' dedi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yeşim Fatma Altınbaş, hac konaklama tesislerinde Suriyeliler için konteyner kent ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, 'Mart ayı içerisinde konteyner kentin tamamlanacağını tahmin ediyorum. Hava şartlarından dolayı bir gecikme oldu.Yoksa bu ay içerisinde tamamlanmış olacaktı ' diye konuştu.

Vali Yusuf Odabaş, Suriyeliler için yapılan konteyner kent ile ilgili olarak Kilislilerin endişelerini anladıklarını belirterek, 'Bu endişelerin giderilmesi için çalışma yaptık. Güvenlik bizim için çok önemlidir.Konteyner kentin etrafında 2.5 metre boyunda duvar olacak. Ayrıca her tarafı kameralar ile donatılacak. Konteyner kente giriş çıkışlar güvenlik içerisinde yapılacak. Giriş çıkış yapacak kişilerin parmak izleri ile göz taramasının yapılacağı sistem olacak. Bunun yanında 8 tane kule yapılacak. 150civarında polis görev yapacak. Sağlık Ocağı'ndan biraz büyük olan bir sağlık tesisi olacak. Burada doktorlarımız görev yapacak. Suriyeli misafirler için hazırlanan konteynır kent kurma çalışmaları aralıksız devam ediyor. 315 bin metrekarelik alan üzerinde kurulacak konteyner kentte, alt ve üst yapı çalışmaları sürüyor. 12 bin kişinin misafir edilebileceği alanda 2 bin konteynerin kurulması planlanmakta. Konteyner alanında elektrik, içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları yapılırken, Suriyeli misafirlerinrahat ve sağlıklı bir ortamda yaşayabilmeleri için sağlık merkezi, okul ve spor tesisleri kurulacak. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından bayanlara yönelik eğitici kurslar düzenlenecek. Bu alan içerisinde okul, sosyal donatılar, cami, sağlık ocağı, spor tesisleri ve bir de ticaret merkezi kurulacak. İbadet için de bin kişilik cami yapılacak. Alt yapı çalışmalarının mart ayı ortasında tamamlanması düşünülüyor ' dedi.

Konteyner kentten Kilis'in en iyi şekilde yararlanması için yasa çerçevesinde hizmet alımlarının Kilis'ten yapılacağını vurgulayan Vali Odabaş, 'Yapılacak ihaleler Birleşmiş Milletler ve AFED yönetmeliğine göre yapılacak. Biz Kilisli esnafın para kazanmasını istiyoruz. Kilis esnafının da bu kadar ihtiyacı karşılayabilir mi onu da bilemiyorum.Tabi ihale yöntemi ile yapılacağı için herkes bu ihaleye girebilir. Suriyelilere, 15 günlük gıda vermeyi planlıyoruz. Tüm çalışmalarımız konteyner içerisinde yataklarıbaşta olmak üzere en ince ayrıntıyı bile değerlendirme ve düşünmek zorundayız. Tüm işlemler, yasalar ve mevzuat çerçevesinde yapılıyor ' ifadelerini kullandı.

Daha sonra oda başkanları kafalarına takılan soruları sorarak yanıt alma imkanları buldu.
Kaynak: İHA