Prof. Dr. Edibe Sözen, Zirve Üniversitesi'nde

İletişim Fakültesi öğrencilerine verdiği seminerde konuşan Prof.Dr. Edibe Sözen, vakitlerini sosyal medyada geçiren bir neslin olduğunu ve bu neslin herkesin gözü önünde eriyip gittiğini söyledi.

Prof. Dr. Edibe Sözen, Zirve Üniversitesi'nde
Prof. Dr. Edibe Sözen, Zirve Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin “İletişim Seminerleri” dersine katıldı. “İletişimsel düşünmek, iletişim kavramlarını kullanarak dünyaya bakmaktır” diyerek sözlerine başlayan Sözen, siyasetçi olduğu için insanların kendisinden kalın harflerle yazılmış ifadeler beklediğini anlattı. Türkiye'deki siyaset dilinin değişmesi gerektiğini savunan Sözen, “Bir dilin değişmesi iletişimcilerin kullanmış olduğu dile önem verilmesiyle olur. Fakat medyanın kullandığı şiddet yüklü dilden değil, insanların etkileşimde bulunmasını sağlayan dilden bahsediyorum. Bizim görevimiz, değişen düşünme çerçevesi içinde dili daha zengin, etkileşimsel, dışa dönük, barışçıl ve iletişim boyutu yüksek hale getirmektir” şeklinde konuştu.İnternet dünyasından, sosyal medyadan ya da yeni medya dünyasından söz ediliyorsa zihinde canlanması gereken bir kavram olması gerektiğini aktaran Sözen, bu kavramın adını “connect” olarak belirtti.

Bu minyatür teknolojinin anahtar kelimesinin “bağlanma” olduğunu vurgulayan Sözen, “1958'de stratejik çalışmalar, bilgi ağlarını geliştirme çalışmaları 'connect' kavramını ortaya çıkardı ve bütün sistem bu kavram üzerinden geçti. Fakat sadece connect kavramı ile kalmıyor aynı zamanda birbirine bağlandan, birbirinle etkileşime geçiliyor. Yani sosyal medya dediğimizde birinci bağlanma, ikinci ise etkileşimsel iletişim anlaşılıyor” dedi.

FACEBOOK'TA HİÇBİRŞEY ÖĞRENİLMİYOR

Sözen, “İnsanlar facebookta vakit geçirerek, aslında hiçbir şey öğrenmiyorlar. Vakitlerini sosyal medyaya ayırıyor, böylece facebook sayesinde bir nesil eriyip gidiyor” dedi.Kendi yorumlarını da ekleyen Sözen, “Ne klasik olarak sadece kitaplar dünyasında yaşayabilecek lüksümüz var ne de sadece internet dünyasında gezinecek vakit bolluğumuz var. İşte 21. yüzyılın insan tipi, bu iki seçenek arasında denge kurabilen başarılı insanı olacak” derken iki seçeneğin değil, çoklu seçeneğin olduğu bir dünyada yaşadığımıza ve bunun da zor olduğuna vurgu yaptı.Seminerde öğrencilere bol bol da kitap tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Edibe Sözen, kitap okunmadan iletişim fakültesinden mezun olunmaması gerektiğine dikkat çekti.Seminer sonunda öğrenciler Sözen'in kitaplarını imzalatıp, hatıra fotoğrafı çektirdiler. Sonrasında üniversiteyi gezen Sözen, üniversiteyi çok beğendiğini, gerek buradan mezun olacak öğrencilerin gerekse burada görev yapan akademisyenlerin çok güzel işlere imza atacaklarını dile getirdi.
Kaynak: İHA