'Kosova İçin Çabamız Sürecek'

Kosova Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 4.yıldönümü, Bursa’da coşkuyla kutlandı.

'Kosova İçin Çabamız Sürecek'
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, iki ülke arasındaki dostluğu canlandırmak için yoğun bir faaliyet içerisinde olduklarını söyledi.Kosova Üsküp Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Büyükşehir Belediyesi 'nin destekleriyle düzenlenen Kosova Cumhuriyeti 'nin 4. Kuruluş Yıldönümü Kutlama Gecesi ', Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Yıldırım Bayezid Salonu 'nda gerçekleştirildi.

Geceye, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu, Karadağ Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ramo Braliç, Kosova Cumhuriyeti Müftü Yardımcısı Eyüp Ramadanin, Bursa milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Kosova belediye başkanları, partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Kur´an-ı Kerim´in okunmasıyla başlayan programda, saygı duruşunun ardından Türkiye ile Kosova Milli marşları okundu. Programda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kosova 'nın 4. kuruluş yıldönümünü kutladı. Türkiye ile Kosova 'nın kardeş ülkeler olduğunu belirten Başkan Recep Altepe, “Kosova bütünün bir parçası, Avrupa 'daki dostlarımızdır. Bizler her zaman orada oluyoruz. Kalbimizin Kosova ile birlikte attığını her ortamda göstermeye çalışıyoruz. Kosova kendimizden ayrı düşünmüyoruz. Yüzyıllardır beraber sevinip, beraber üzüldüğümüz Kosova ile aynı kültürü, yaşayış biçimini, insanları paylaşıyoruz. Onlarca yıldır birbirine uzak kalan Türkiye ile Kosova 'nın arasını yakınlaştırmak, dostluğu canlandırmak için Bursa olarak Büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyelerimizle yoğun bir faaliyet içerisindeyiz” dedi.

Kosova 'da uzun yıllar yaşanamayan kültürün ve inancın tekrar yaşanabilmesi için çaba gösterdiklerini ifade eden Başkan Altepe, “Kosova 'nın her yerinde buradaki organizasyonların aynısını yapıyoruz. Sünnet cemiyetlerini, anma programlarını her bölgede gerçekleştiriyoruz. Tüm festivallere Bursa olarak katılıyoruz. Oradaki bir hemşerimizin başı ağrısa bizi ilgilendirir. Kosova ile Türkiye arasında Bursa önemli köprü oluyor. Sivil toplum örgütlerimizle birlikte dostluk tohumlarını attık. Kosova 'yı ilk tanıyan ülke olarak gerçek dostluğumuzu da gösterdik. Sonuna kadar arkasında olacağız. Kosova 'nın ve Balkanların çok daha iyi konumda olmasını istiyoruz. Her alanda gelişmesini istiyoruz. Kosova 'nın, Türkiye 'ye ve Bursa 'da daha fazla yaklaşması için çabamız sürecek” diye konuştu.

Türkiye-Kosova Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Kemal Şerbetçioğlu ise, Kosova Cumhuriyeti 'nin 4. bağımsızlık yıldönümü kutladı. Kosova 'yı, sahip olduğu doğal zenginlikleri sebebiyle Avrupa 'nın ve Balkanların Bursa 'sına benzeten Şerbetçioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın ve hükümetin Balkanlara ayrı bir önem verdiğini hatırlattı. Kosova 'yı ilk tanıyan devlet olmanın onuru ve gururunu yaşadıklarını söyleyen Şerbetçioğlu, 88 ülke tarafından tanınan dünyanın en genç ülkesinin önümüzdeki yıllarda daha fazla ülke tarafından tanınacağına inandığını dile getirdi.Kosova Üsküp Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Gündüz, konuşmasını Arnavutça ve Türkçe yaptı. 1389 yılında Murad Hüdavendigar 'ın Kosova 'yı fethetmesiyle 512 sene aynı sofrada ekmek yediklerini belirten Gündüz, bu yıl hem Balkan Savaşı 'ndan bu yana göç edilişinin 100. yılını, hem de dünyanın en genç ülkesinin 4. kuruluş yıldönümü kutladıklarını hatırlattı. Kosova 'daki tüm ailelerin mutlaka Türkiye 'de akrabası olduğunu anlatan Gündüz, gecenin düzenlenmesine katkı veren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe 'ye ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu ise, Türkçe ve Arnavutça yaptığı konuşmasında geceyi düzenleyen kurumlara teşekkür etti. Türkiye 'nin, Kosova 'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden olduğunu ve güçlenmesi için büyük destek verdiğini dile getiren Sejdiu, Kosovalıların bol selamını getirdiğini söyledi.Konuşmaların ardından Kosova Üsküp Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Halk Oyunları ekibi, Bursa ve Kosova yöresine özgü danslarıyla izleyenlerden beğeni topladı. Dernek korosunun ve Kosovalı sanatçıların konseriyle renklenen gece, bağımsızlık günü pastasının kesilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA