Çorum Tso Meclis Ayı Toplantısı

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, alışveriş merkezleri (AVM) ile birlikte perakende sektörünün de büyüdüğünü söyledi.

Çorum Tso Meclis Ayı Toplantısı
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Şubat ayı meclis toplantısına katılan Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, sanayici ve işadamları ile bir araya geldi. Çelik, toplantıda Çorum'a yapılması planlanan AVM projesi ve bu konuda sahip olduğu tecrübe ve birimlerini işadamları ile paylaştı. Çorum'un sağlıksız bir ticaret yapısının bulunduğuna dikkat çeken Çelik, ünlü bir markanın şehre yatırım amaçlı geldiği taktirde yeterli alanı bulamayacağına işaret etti. Dünyada ticaretin sürekli değişerekgeliştiğini dile getiren Çelik, bu değişime ayak uydurulması gerektiğini kaydetti.

AVM fikrinin dünyada ilk defa Portekiz'de ortaya çıktığını açıklayan Çelik, Türkiye'de yapacakları ilk AVM projesi için Lizbon'a giderek incelemelerde bulunduklarını belirterek, 'Orada yapılan bir AVM'nin cadde mağazacılığını etkilediğini gördük. Ticaret hayatı AVM içinde gelişmiş. İstanbul'un perakende ticaret aksında daha önceleri Bağdat, Rumeli ve İstiklal Caddeleri vardı. Ama AVM zincirleri açılmaya başlayınca bu bölgeler eski günlerinin arar hale geldi. İstanbul'da başlayan AVM fırtınası daha sonraAnkara'ya ve diğer Anadolu şehirlerine yayıldı. Bu değişimden Çorum'da uzak duramayacaktır. Çünkü insanımız sürekli iyiye gidiyor. Ben çocukken pantolonlar yamalanarak giyilirdi. Ama bugün bir tane bile yamalı pantolon görebiliyor musunuz? Artık pantolonlar çok ucuz satılıyor. Bir süre sonra AVM'ler nedeniyle kimse yağmurda, karda caddelere çıkıp alışveriş yapmayacak. AVM'ye daha çok dolaşmaya giren vatandaş buradan alışveriş yapmadan çıkmıyor. Bu sayede ticaret hayatı da büyüyor. Haftanın her günü açıkolan AVM'ler ile birlikte perakende sektörü de büyüyor ' dedi.

Çorum'un da AVM talebinin olacağını dile getiren Çelik, buna ticaret erbabının öncü veya artçı olabileceğini ifade ederek, burada Çorumluların rolünü iyi belirlemesi gerektiğini kaydetti. Çorum'da stadyum ve çevresini kaplayan alan önlerine geldiğinde düşündüklerini dile getiren Çelik, 'Çorum aslında bizim yatırım yapmayı planladığımız bir yer değildi. Ancak Çorumlu olarak burada üzerimize bir görev düştüğünü gördük. Bu konuda belediye hazırlık yapıyor. Bu proje Belediye'nin yatırım imkanlarını artıracakve kaynak sağlayacaktır. Ayrıca Çorum yeni bir ticaret alanı kazanacaktır. 60 bin metrekare bir alan var. Bu alanda Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu alan gibi gayrimenkul geliştirme projesi hedefleniyor. Belediye bu alanı yatırımcıya satarak işin içinden çıkacaktır. Yaklaşık düşünülen rakam da 80-100 milyon TL civarındadır ' diye konuştu.

Burada TSO'nun önemli bir rol üstlenerek öncelikle bu alan için çalışma yapacak bir şirket kurması gerektiğini anlatan Çelik, 'Bu şirket kurulduktan ve sermaye yapısı belirlendikten sonra nasıl bir yatırım yapılacağı müzakere edilmelidir. Alan satın alınmalı, proje hazırlanarak hesapları yapılmalıdır. Sermaye rezive edilerek projesine göre şekillendirilmelidir. Ali Sami Yen Stadı arsasını TOKİ ihale etti ve önce yeni yapılan stada Galatasaray taşındı ve arsa yatırımcıya verildi. Burada satın alınanarazi kredi teminatı olamadı. Çorum'da da bu durum ortaya çıkıyor. Bunun için Çorumlu tüccarlar biraz öz kaynaklarına yüklenmeli ve ellerini ceplerine atmalıdır. TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal'ın moderatörlüğünde şirket altyapısı kısa sürede oluşturulmalıdır. Biz gerek Sinpaş Grubu olarak gerekse Avni Çelik olarak bize yüzde 1 ile yüzde 99 arasında ne uygun görülürse bu işin içinde yer alırız. Ama biz bu yapıda daha küçük şekilde kalmak isteriz. Büyütülecek role de hayır demeyiz. Gayrimenkul, Çorum içinseçkin ve cazip bir noktada bulunuyor. Güzel bir aks üzerinde. Bizim tecrübelerimiz ile birlikte Çorum'a değer katacak, halkın ilgi odağı olacak, karlılıkta bir yere koşacak bir yatırım olacağını ayrıca perakende sektörünü büyüteceğine inanıyorum ' ifadelerini kullandı.

ÇORUM'UN ÜZERİNDEKİ ÖLÜ TOPRAĞINI AVM PROJESİ İLE ATACAĞIZ

TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Çorum'a alışveriş merkezi kurulması için çalışmaların olduğunu belirterek, bunun şehir üzerindeki ölü toprağını atacak bir proje olduğunu söyledi. AVM yapılması planlanan bölgede belediyenin imar çalışması yapacağını dile getiren Başaranhıncal, kendilerinin bu süreçte bir rota çizmelerinin gerektiğini belirtti.

Çorumlu müteşebbislerle ortak bir şirket kurmak istediklerini anlatan Başaranhıncal, 'Şirkette yer almak isteyenlerle sermaye yapısını oluşturacağız. Bu yapıda alışveriş merkezinden işyeri alıp satmak yerine, borsadaki gibi hisseler işleyecek. Biz enerjimizi bir araya getireceğiz ' dedi.
Kaynak: İHA