Akhisar'da Çiftçi Eğitim Toplantıları Devam Ediyor

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından köy ve beldelerde düzenlenen çiftçi eğitim toplantıları devam ediyor.

Akhisar'da Çiftçi Eğitim Toplantıları Devam Ediyor
Yaygın ve temel geçim kaynağı olarak zeytin yetiştiriciliği yapılan Bünyanosmaniye köyünde ve Zeytinliova beldesinde Ziraat Mühendisi Hüseyin Tabakçı tarafından düzenlenen çiftçi toplantısında zeytin dal kanseri mücadelesi, bordo bulamacı hazırlanması, zeytinde kış gübrelemesi ile zeytinde şekil ve mahsül budaması konularında eğitim verildi. Çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantılara 122 çiftçi katıldı. Köy Muhtarı İhsan Gümüş'ün de yer aldığı toplantıda sunum sonunda zeytin yetiştiricilerinden gelen sorular yanıtlandırıldı.

Hacıosmanlar köyünde, çiftçilerin teknik talimatlar ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak bitkisel üretim yapmaları maksadıyla düzenlenmekte olan Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) Uygulama Eğitimlerine bir yenisi daha eklendi.

BKÜ Uygulama Eğitimi konulu çiftçi eğitim toplantısı 27 çiftçinin katılımıyla gerçekleştirildi. Kiraz ve ceviz yetiştiriciliği, zeytinde budama, bordo bulamacı hazırlanması gibi konuların da ele alındığı toplantıya Ziraat Mühendisleri Kamil Ağartıcı, Atalay Biçer ve Halil İbrahim Paksoy eğitici olarak katıldılar. Dereköy ve Akselendi beldelerinde ise Devlet Destekli Tarım Sigortası bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Manisa Bölge Koordinatörü Fahri Yıldırım, Manisa Bölge Koordinatör Yardımcısı Müjdat Çubukçu, Dereköy Muhtarı Musa Pehlivan, İlçe Müdürlüğü mühendisleri Kamil Ağartıcı, H.İbrahim Paksoy, Mehmet Ali Ağar ,Hasan Kaya Erdem Burhan ile çok sayıda çiftçi katıldı. TARSİM'in kuruluşu, işleyişi ve tarım sigortası yaptıracak çiftçilerin dikkat etmesi gereken hususlar ile hasar tespitleri konularında bilgilendirme yapan TARSİM Manisa Bölge Koordinatörü Fahri Yıldırım, Dereköy ve Akselendili çiftçilerin sorularını da yanıtladı.

Dereköyde düzenlenen gübreleme ve bitki besleme toplantısında ise Ziraat Mühendisi Yılmaz Şıvka çok sayıda zeytin üreticisine bilgisayarla sunum yaptı. Toprak analizinin önemi, analize dayalı gübre kullanımı ve bitki besleme konularında çiftçileri bilgilendiren Şıvka, gübre kullanımının bitki isteklerine göre yapılmasının doğrudan bitkinin verimine ve sağlığına etki edeceğini belirtti.

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek ise toplantılar ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 'Çiftçimizin eğitimi için yayım programları hazırlamak ve bunları uygulamak, tarımsal gelişmeleri çiftçilerimize duyurmak ilçe müdürlüğümüzün görevleri arasındadır. Bu nedenle arazi faaliyetlerinin az olduğu dönemlerde genellikle köylerimizde eğitim çalışmalarına yoğunlaşıyoruz. Çiftçilerimizin tarımsal konularda bilinçlendirilmesi ve eğitimi için ziraat mühendislerimizin düzenlediği toplantılar çok faydalı geçiyor. ' dedi.
Kaynak: İHA