Yıkılan Binalar Yeni Ekmek Kapısı

Van'da yaşanan iki büyük depremin ardından yaralar sarılmaya çalışılırken, ikinci el inşaat malzemesi satan iş yerleri daha çok rağbet görmeye başladı.

Yıkılan Binalar Yeni Ekmek Kapısı
Van'da meydana gelen 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin adından birçok bina yıkılırken, ağır hasarlı olan ve yıkım kararı bulunan binalar birçok sektörün yeni ekmek kapısı oldu. Yaraların sarılmaya çalışıldığı Van'da depremin ardından birçok iş alanı durma noktasına gelirken, özellikle ikinci el inşaat malzemesi satan sektörler canlılık kazandı.

İkinci el inşaat malzemesi satan Sıdık Kartal, depremden sonra enkaz olan binalardaki inşaat malzemelerini söküp sattıklarını belirtti. İkinci el inşaat malzemelerinin büyük talep gördüğünü belirten Kartal, "Depremden sonra ağır hasarlı binalardaki kapı, pencere, mutfak dolabı ve diğer kullanılacak malzemeleri ekiplerimiz titizlikle söküyor. İkinci el malzeme taleplerine yetişemiyoruz" dedi.

"DEPREMDEN SONRA TALEP ARTTI"
Depremden sonra ikinci el inşaat malzemelerine talebin artması işletme sahiplerini sevindiriyor. Yenisi 200-250 TL olan bir ahşap kapı 60-100, 150-200 TL arasında olan bir mutfak dolabı 50 ila 120, 200-300 TL olan PVC pencere 30-90 ve mermer mutfak taşı 100 TL'den satışa sunuluyor. Yeni bir dairenin 15 bin lira, ikinci el malzemelerin ise 5 bin TL'ye mal edilebileceğini ifade eden işletmeciler, sattıkları malzemelerin ise çok temiz olduğunu belirtti.

"FİYATLAR ÇOK UYGUN"
Van'ın Şerefiye Mahallesi'nde ikinci el inşaat malzemesi satışı yapan Süleyman Yadigar da müşterilerinin genellikle köy, belde ve evini onaranlar vatandaşlar olduğunu söyledi. Yadigar, "Van'da yaşanan iki büyük depremin ardından bir çok binaya yıkım kararı çıktı. Biz burada yaklaşık 1 yıldır ikinci el malzemeler satıyoruz. Bizim müşterilerimizin çoğunluğu kırsal ve evlerini onaranlardır. Ayrıca ikinci el malzemeleri yenilerine göre çok daha ucuz. Durum böyle olunca insanlara cazip geliyor. Vatandaşlardaha ekonomik diye bizi tercih ediyorlar. Depremden sonra binalardan çıkan malzeme daha da yeni olunca talepler oldukça arttı" şeklinde konuştu .