'Pırlanta' Gibi Eğitim

Bursalı kuyumcular pırlantanın inceliklerini öğrendi.

'Pırlanta' Gibi Eğitim
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile BUTGEM tarafından düzenlenen pırlanta kursunda Bursalı 20 kuyumcu katıldı. Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi'nde 5 gün boyunca düzenlenen kursta Harmony Akademi Eğitmeni Fazıl Özen, Bursalı kuyumculara pırlanta ile ilgili A'dan Z'ye kadar eğitim verdi. İlk defa düzenlenen eğitimde kursiyerler toplam 20 saat eğitim aldı.

BTSO Üyesi Mithat Rızvanoğlu, kuyumcuların aldıkları eğitim sayesinde pırlanta ile ilgili akıllarındaki soru işaretlerine cevap bulduklarını söyledi. Pırlantaya tıpatıp benzeyen mozanit arasındaki farkları eğitim sayesinde öğrendiklerini ifade eden Rızvanoğlu, 'Mesela mozanit taşı pırlantaya çok benziyor. 1996 yılında bu taş ortaya çıktı. Ama pırlanta kadar değerli değil. Pırlantanın 1 kıratı 5 bin dolar ise bu mozanitin 1 kıratı 500 dolar. Arasındaki fiyat farkı 10 kat. Çok benzediği için bu bu taş üzerinden dolandırıcılık olabileceğini öğrendik. Bu taşlar arasındaki fark ısıtılınca ortaya çıkıyor ' dedi.

Eğitimlerin mart ayından sonra da devam edeceğini kaydeden Rızvanoğlu, elmas ile pırlantanın kursa katılana kadar aynı olduğunu sandıklarını ifade ederek, 'İkisinin maddesi aynı. Taşın kesilmemiş hali elmas, kesilmiş hali ise pırlanta. Her renkte pırlanta olabileceğini öğrendik. Pırlantada en kaliteli renk D harfiyle başlıyor. Bu seri Z'ye kadar gidiyor. Bu konuda diğer kuyumculara eğitim vermeye devam edeceğiz ' diye konuştu.
Kaynak: İHA