Gürsu Kansere Savaş Açtı

Gürsu Belediyesi, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ile kansere savaş açtı.

Gürsu Kansere Savaş Açtı
'Erken teşhis hayat kurtarır' sloganıyla ilçedeki kadınlara yönelik ücretsiz kanser taramaları yapılmaya başlandı.Gürsu Belediyesi, kırsal bölgeler başta olmak üzere çeşitli sebeplerle sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorlanan kadınlara yönelik özel bir proje başlattı. İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde 30 yaş üzeri kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri, 50 yaş üzeri kadınlara ise meme kanserine yönelik sağlık taramaları yapılıyor.

'Erken teşhis hayat kurtarır' sloganıyla başlatılan projeyle kadınlar haftada iki gün evlerinden alınarak Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'ne (KETEM) götürülüyor. Hastalığın erken teşhisi sayesinde kanser riskinin en aza düşürülmesi hedefleniyor.

Gürsu Belediyesi Başkanı Orhan Özcü, kanserin en ölümcül ve sinsi hastalıklarından biri olduğunu ifade ederek, 'Türkiye'de 396 bin kanser hastası var. Yılda 140 bin kişi kanser sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu rakamın önümüzdeki 20 yıl içerisinde 500 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Her yıl ortalama 150 bin kişiye yeni kanser teşhisi konuyor. Kadınlar da ise en fazla yaşanan kanser türü meme kanseri. Kanserle mücadele de en önemli unsur koruyucu hekimlik uygulamaları ve erken teşhistir. Bu gerçeği dikkate alarak ilçemizde yaşayan bayanların kanserle ilgili daha bilinçli olmalarını sağlamak ve sağlık hizmetlerine ulaşımlarını kolaylaştırmak istedik ' dedi.Projenin önemine işaret eden Başkan Özcü, 'Başlattığımız bu çalışmanın ne kadar anlamlı olduğunu her geçen gün artan tarama kayıtlarından anlıyoruz. Bu hizmet sayesinde bir vatandaşımızın dahi erken teşhisle kurtarılması bizim için en büyük mutluluk kaynağı olacaktır. Hedefimiz ilçedeki asgari 6 bin kadınının kanser taramasından geçirilmesidir ' diye konuştu.

KANSER TARAMASI İÇİN KAYIT YAPTIRMAK YETERLİ
Gürsu Belediyesi Stratejik Planlama Birim Sorumlusu Hüseyin Özmen ise. projenin iki yıl boyunca süreceğini ifade ederek, 'Asgari 6 bin kadının kanser erken teşhis taramalarının yapılmasını bekliyoruz. Ücretsiz tarama faydalanmak isteyen Gürsu'lu hemşerilerimizi evlerinden alarak KETEM'e ulaştırıyor ve kanser erken teşhis taramalarını yaptırarak tekrar evlerine bırakıyoruz. Ayrıca misafirlerimize hediye vermeyi ihmal etmiyoruz. Sağlığımız için çok önemli olan bu hizmetten faydalanmak için vatandaşlarımızın 444 3 616 nolu telefonla sağlık işleri birimimize kayıtlarını yaptırmaları yeterli ' dedi.
Kaynak: İHA