Çiçek: Siyaset Kurumu Sorunları Çözemezse Gece Baskıncılarına İş Çıkar

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Cemil Çiçek, Türkiye’nin belli sayıda cuntacının yaptığı anayasayı artık kaldıramadığını söyledi.

Çiçek, “Siyaset kurumu sorunları çözemezse gece baskıncılarına iş çıkar. Siyaset kurumu bunu yapmak zorunda. Halk görüşünü, talebini bize bildirmeli. Siyasetçileri yeni anayasa konusunda teşvik etmelidir.” dedi.

Anayasa Platformu adı altında bir araya gelen 13 meslek kuruluşu ve sendika konfederasyonu, ilki Ankara'da yapılan 'Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları'nın dördüncüsü Diyarbakır 'da düzenlendi. Diyarbakır Rönesans Düğün ve Kongre Salonu'nda gerçekleşen toplantıya TBMM Başkanı Cemil Çiçek 'in yanı sıra Meclis'te bulunan partilerin eşit temsilinden oluşan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu AK Parti ve BDP Diyarbakır Milletvekilleri, STK temsilcileri, kanaat önderleri ile vatandaşlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu yaptı. Hisarcıkoğlu yeni bir anayasa yapmak için Türkiye 'de çok uygun bir ortam olduğunu belirterek, bunu değerlendirmek için çaba harcadıklarını dile getirdi. Seçimden önce bütün partilerin yeni anayasa vaadinde bulunduğunu anlatan Hisarcıkoğlu, bugün yine bütün partilerin katılımıyla bu amaç için bir arada olduklarını dile getirdi.

Açılışta AK Parti adına milletvekili eski Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, BDP adına Altan Tan, CHP adına Atilla Kart ile Anayasa Platformu çatı kurumlarının temsilcileri birer konuşması yaptı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de yaptığı konuşmada, yeni bir anayasa yazmadıklarını yaptıklarını belirterek, yapılacak toplumsal sözleşmenin de şartları olduğunu kaydetti. Vatandaşlarla buluşma toplantılarına son derece önem verdiklerini getiren Çiçek, “Buna önem vermeseydik komisyon üyeleriyle bir araya gelir, akademisyenlerin de görüşünü alarak bir metin hazırlardık ve bunu halka açıklardık. Geçmişte böyle oldu, ama halk itiraz etti.” diye konuştu. İlk tez bu dönem Parlamento'nun halkı tek tek dinlediğini belirten Çiçek, “Bugün yapacağımız yeni bir anayasa öncekinden kötü olmaması gerekir. Daha çağdaş bir demokrasi için, halkın isteklerini karşılayan, sorunları ortadan kaldıran yeni bir anayasa yapmamız gerekir. Çünkü yeni bir anayasa zorunlu. 30 yıldır mevcut anayasaya itiraz var. ' ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ GERGİNLİKLER MEVCUT ANAYASADAN KAYNAKLANIYOR
Günümüzde tamamı olmasa da önemli gerginlik ve sıkıntıların mevcut anayasadan kaynaklandığını dile getiren Çiçek, anayasanın birçok kez değişikliğe uğradığını, bütünlüğünün kalmadığını ve son kullanma tarihinin geçtiğini dile getirdi. Çiçek, “Türkiye bu anayasa ile yola devam edemez. Bu sorunu siyaset çözecekse o zaman gereğini yapmalı. Siyaset kurumu bunu yapmak zorunda, sorunları çözmek zorunda. Siyaset kurumu bunu yapamazsa gece baskıncılarına iş çıkar.” şeklinde sözlerini tamamladı.