Van'da İtfaiyeye İhmal Suçlaması

Van'ın Gevaş ilçesinde yangın ihbarının alınmasının ardından itfaiye ekibinin araca su doldurtmaya gittiği, müdahalede geç kalınan binanın ise tamamen yandığı iddia edildi.

Van'da İtfaiyeye İhmal Suçlaması
Edinilen bilgiye göre yangın, Gevaş Meslek Yüksek Okulu yolu üzerinde, Muğdat Ayas tarafından depo olarak kullanılan 2 katlı binada çıktı. Yangını fark eden çevredeki esnaf hemen itfaiyeye haber verdi. İddiaya göre itfaiye ekibi, olay yerine gelmeden önce ilçe girişinde bulunan depodan su almaya gitti. Daha sonra olay yerine gelen ekipler yangın söndürme çalışmalarına başladı. Olay yerinde özel kıyafet ve gaz maskesi gibi hiçbir tedbir almadığı öne sürülen itfaiye erleri yangını söndürmeye çalışırken,şiddetli rüzgar nedeniyle alevler kısa sürede 2 katı da sardı. Bu arada suyu biten ekip, çalışmaları bırakarak tekrar su almaya gitti. İtfaiye aracının olmadığını gören vatandaşlar, karla yangını söndürmeye çalıştı. Bu arada su dolduran ikinci itfaiye aracı da olay yerine geldi. Vatandaşların da yardımıyla yangın yaklaşık 2,5 saat sonra kontrol altına alındı.

Vatandaşlar ise yangın söndürme çalışmalarını, 'Tam bir rezalet 'olarak değerlendirdi. Yıllardır bu çileyi yaşadıklarını savunan vatandaşlar belediyeye tepki gösterdi. Yangına binaya çok yakın olan elektrik kablosunun neden olduğunu iddia eden çevre esnafı, bu konuyu birçok kez yetkililere bildirdiklerini öne sürerek, 'Elektrik kablosu binaya çok yakındı. Biz TEDAŞ'a defalarca bildirdik ama çözmediler. Bugün de şiddetli fırtına vardı. Kablolar binanın çatısına temas etti ve yangın çıktı 'iddialarındabulundu.

İş yerindeki tüm gıda malzemelerinin yandığını belirten Muğdat Ayas ise tepkisini dile getirerek, 'İtfaiye aracında su olmamasını anlayamadık. Bu nasıl sorumsuzluk? İçerideki tüm gıda malzemesi yok oldu. Buna artık çözüm bulsunlar 'diye konuştu.

TEDAŞ yetkilileri de böyle bir şikayetin kendilerine ulaşmadığını, fırtınadan dolayı kabloların binaya değmiş olabileceğini ancak yangınla ilgili henüz ellerine bir rapor gelmediğini söyledi.

Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Zezer ise, 'Bölgenin kış şartları oldukça ağırdır. Bu nedenle itfaiye aracına su koymuyoruz çünkü donar. Bu sadece bizim değil, çevredeki tüm belediyelerin sorunu. Bunun çözüm yolu ise kapalı ve sıcak bir garajdır. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. En kısa sürede çözeceğiz. Ayrıca itfaiye erleri eğitim aldı. Yeteri kadar giyim ve araç gereçleri var ancak bir an önce yangına müdahale etmek amacıyla telaşlanan ekip kıyafet giymemiştir 'açıklamasını yaptı.
Kaynak: İHA