Türkiye'de Bir İlk Olan 'Hafta Sonu Okulu'nda İlk Ders Başladı

Gaziantep'te geçen yıl faaliyete geçirilen "Hafta Sonu Okulu"nun bu yılki ilk dersi düzenlenen törenin ardından başladı.

Türkiye'de Bir İlk Olan 'Hafta Sonu Okulu'nda İlk Ders Başladı
Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES projesi kapsamında finanse edilen Gaziantep Valiliği'nin koordinasyonunda, Gaziantep Üniversitesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü, 'Hafta Sonu Okulu ' projesinin açılışı düzenlenen törenle gerçekleşti. 18 okulda uygulanacak olan ve SODES kapsamına alınan projeden bu yıl yaklaşık 25 bin öğrenci faydalanacak. Toplumsal Duyarlılık projesi kapsamında projeyi yürütecek olan bin 3 üniversite öğrencisi 6 -7. sınıf öğrencilerine Türkçe, Matematik, Fen veTeknoloji, Sosyal Bilgiler ile İngilizce gibi temel derslerin yanı sıra, basketbol, voleybol, masa tenisi, satranç, badminton, sahne sanatları, sinema, tiyatro aktiviteleri ve gezi etkinlikleri gerçekleştirecekler

Projenin açılışı için pilot okul olarak seçilen Mahmut Fehime Ersoy İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törene, Gaziantep Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf, İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin ve çok sayıda öğrenci katıldı

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programda bir konuşma yapan Ekrem Serin, 'Toplumsal Duyarlılık projesi kapsamında geçen yıl 15 okulumuzdan yaklaşık bin öğrencimize 'Hafta Sonu Okulu' projesi uygulanmıştı. Bu yılda uygulayacağımız proje Türkiye'de bir ilk. Biz bu projeye emek veriyoruz, gayret sarf ediyoruz ancak projenin mimarı Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun'dur. Rektörümüz üniversite de haftada 3 gün Toplumsal Duyarlılık dersini koymamışolsaydı, biz bu projeyi bu şekilde yürütemiyor olacaktık. Geçen yıl projeden olumlu duyumlar aldık. Proje biraz zahmetli proje. Geçen yıl olumlu dönen projeyi bu yıl SODES kapsamına aldık. Şuanda 89 okulumuzda yaklaşık 25 bin öğrenciye bin 3 tane üniversite öğrencisi tarafından yürütülecek ' dedi. Projenin Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Mutaf, 'Gaziantep'te ilk defa proje yapılmıyor ama projecilik manasında bir ilk yaşanıyor. Bu proje daha önce ulusal bazda dahi örneği olmayan eğitim hamlesidir. Geçen yıl birazcık emekleyen bir löp projeydi. Bu yıl Valimizin de çok desteği ile SODES desteğini de alarak Türkiye'ye örnek ve bir ilk proje oldu. Sinemacılık tabiriyle bir Gaziantep prodüksiyonu. Fikri tamamen orijinaldir. Yapılan çalışmalar ortak aklın birörneğidir ' diye konuştu. Üniversiteye yeni kayıt olan binlerce öğrencinin toplumsal duyarlılık dersini almalarının zorunlu olduğunu belirten Rektör Coşkun, 'Bu kutsal işbirliğini hep beraber gerçekleştirmenin heyecanı ile bir aradayız. Bu proje Türkiye'de bir ilktir. Toplumsal duyarlılık projelerini önemseyen her kurum bunun farkında olarak çeşitli şekillerde gönüllük esasına dayalı olarak yapmaktadır. Elbette ki güzel bir şey ama kurumsal anlamda toplumsal duyarlılık projeleri gönüllü değil, ancak bizim GaziantepÜniversitesi'nde artık zorunlu gönüllüdür. Yani her kayıt olan 8 bin öğrenci bu dersi almak zorundadır ' şeklinde konuştu.

SODES ile ilgili bilgiler veren Vali Yardımcısı Yurdakul, 'Sosyal Destek Programı Devlet Planlama Teşkilatı şimdiki adıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından 2008 yılından beri Gaziantep'in de içinde bulunduğu öncelikle Güneydoğu Anadolu projesinin de uygulandığı illerde ardından da şuanda yaklaşık 30 ilde Doğu Anadolu projesi ve diğer bazı illerin dahil edilmesiyle birlikte 30 ilde uygulanıyor. Gaziantep'te bugüne kadar 200 adet proje başarıyla gerçekleştirildi. İçinde bulunduğumuz gün itibariyle halen,'Hafta Sonu Okulu' gibi akademik başarıyı arttırmaya yönelik projelerimiz 122 adet projemiz de yürütülmektedir ' ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri 'Hafta Sonu Okulu ' projesinin ilk dersinin başlaması için kurdele kesiminde bulundular. Açılışın ardından üniversite öğrencileri ilköğretim okulu öğrencilerine çeşitli derslerde eğitimler vermeye başladı. Şahinbey Belediyesi ise proje kapsamında yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye defter ve kalem dağıttı.
Kaynak: İHA