Gebze'de ''temiz Enerji Finansmanı'' Tanıtıldı

Gebze'e sanayici ve işadamlarına ''Temiz Enerji Finansmanı'' tanıtıldı.

Gebze'de ''temiz Enerji Finansmanı'' Tanıtıldı
Gebze Ticaret Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Fonu (TURSEFF) işbirliği ile düzenlenen 'Temiz Enerji Finansmanı ' konulu bilgilendirme semineri Gebze Ticaret Odası Konferans salonunda yapıldı.

TURSEFF Banka İlişkileri Direktörü Güliz Örnek, 'TURSEFF, enerji verimlilik ya da yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmak isteyen sanayici, tedarikçi firmalar, ticari girişimciler ve özel konut sahiplerine yönelik bir kredi fırsatıdır.

Kredi,Avrupa Yatırım ve İmar Bankası (EBRD) tarafından geliştirilmiş olup krediler TURSEFF tarafından belirlenmiş 5 banka aracılığıyla dağıtılır. Başvuru sahibinin özelliğine göre, kredi alan taraflar TURSEFF altında kapsamlı enerji verimlilik özelliklerini içeren projelerin uygulanmasında 5 milyon ABD dolarına kadar finansman için uygun görülebilirler. Borç alan tarafların, mali olarak uygun olması, belirlenen bankanın kredi kriterlerine uyması gerekmektedir.

TURSEFF altında finanse edilen projeler belirli performans kriterlerini karşılamalıdırlar. Endüstriyel ve ticari işlemlerde enerji verimliliği özelliklerine ilişkin projeler, yüzde 20'den fazla enerji tasarrufu sağlamalıdır. İnşaat sektöründe enerji verimliliğine ilişkin projeler yüzde 30'dan fazla tasarruf sağlamalıdır ' dedi.Krediler hakkında bilgi veren Örnek, 'Kategoriler için maksimum kredi miktarları 5 milyon Dolar, ticari enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projeleri için 300 bin Dolar, küçük ölçekli projeler için 75 bin Dolar. Bu miktarların üstündeki projeler için EBRD'nin onayı gerekmektedir. Krediler bir projenin yüzde100 yatırım maliyetinin finansmanı için kullanılabilir ' diye konuştu .

Özellikle bankaların vermiş olduğu kredi faiz oranlarının yüksek olması ve 2012 yılı içinde daralması beklenen banka kredileri içinde TURSEFF 'in vermiş olduğu kredinin çok büyük bir fırsat olacağını belirten Örnek, bu program ile proje sahiplerine 7/24 uzman personelleriyle ücretsiz teknik hizmet verdiklerini kaydetti. Örnek, 22-23 Şubat tarihlerinde Kocaeli Emex Otelde yapılacak ve 2 gün sürecek olan büyük bir tanıtım programının “Doğu Marmara Kalkınma Ajansı” ile “TURSEFF” in ortak çalışması ile yapılacağını, bilgilendirme panellerinin ve tedarikçi stantlarının olacağını belirtti.Katılımcıların sorularının cevaplanması ardından program sona erdi.
Kaynak: İHA