Finlandiya'da Siyaset Hareketlendi

Finlandiya'da cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra partiler Eylül ayında yapılacak yerel seçim çalışmaları başladı.Bu arada parti içi başkanlık yarışları da erken başladı.

Finlansiya'da ana muhalefet partisi (Merkez Parti) hareketli günler geçiriyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde üçüncü gelen Merkez Partisinin onursal Başkanı Paavo Väyrynen, siyasete devam kararı aldı ve Merkez Partisi Genel Başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Buna ilk tepki Merkez Partisi Genel Başkanı ve eski başbakan Mari Kiviniemi'den geldi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Paavo Väyrynen'e büyük destek veren Kiviniemi 'Yerel seçimlerde partimiz adına çalışmak konusunda Väyrynen ile anlaştık ve Finlandiya turuna çıkacak ve tüm masrafları da partimiz tarafından karşılanacaktı. Başkanlık konusunu hiç gündeme getirmedi. Şimdiki açıklamalarında ise bir kurnazlık seziyorum çünkü parti parası ile yerel seçim toplantıları adı altında kendi başkan adaylığı propagandası yapacağı anlaşılıyor. ' dedi.

Öte yandan Sosyal Demokrat Part eski genel başkanı Paavo Lipponen ise Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı büyük yenilgiden sonra siyaseti bıraktığını açıkladı. 30 yıldır sosyal demokratların elinde olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 6,5 gibi çok düşük bir oy alan Lipponen aktif siyaseti bıraktı.

Gerçek Finliler Partisi Genel Başkanı Timo Soini ise cumhurbaşkanlığı seçiminde çok düşük oy almasını, 'Üyelerimiz, beni partinin başında görmek istiyor. ' diye yorumladı.