NATO Genel Sekreteri Rasmussen Meclis'te

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, TBMM'de, Dışişleri Komisyonu ve Milli Savunma Komisyonu ile NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanları ve üyeleriyle ortak bir toplantıda bir araya geldi.

NATO Genel Sekreteri Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin 60. yıldönümü dolayısıyla temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Rasmussen bu kapsamda TBMM'yi de ziyaret ederek, Dışişleri Komisyonu ve Milli Savunma Komisyonu ile NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanları ve üyeleriyle ortak toplantı yaptı. Dışişleri Komisyonu'ndaki toplantının basına açık bölümünde bir konuşma yapan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Rasmussen'in, Türkiye'nin NATO'ya katılımının 60. yıldönümü vesilesiyle Ankara'da bulunduğunu belirterek, 'NATO, tarihin en başarılı savunma ittifakıdır ve üye olduğumuz günden itibaren NATO, ülkemizin savunma ve güvenlik politikasının mihenk taşı olmuştur. NATO ayrıca, Türkiye'nin yumuşak gücüne ve ihtilaflarla dolu bölgesindeki güvenlik ve istikrar sağlayıcı rolüne, önemlikatkılarda bulunmuştur ' dedi.

Bozkır, aynı şekilde Türkiye'nin de NATO'nun ikinci büyük kara ordusuna sahip olarak, ittifakın Avrupa-Atlantik bölgesi ve ötesindeki barış ve istikrarın korunması yönündeki rolüne, gerek soğuk savaşın en yoğun yaşandığı dönemde, gerek soğuk savaş sonrasında yeniden şekillenen ve yeni risk ve tehditlerin ortaya çıktığı dünya düzeninde güçlü ve kapsamlı bir katkı sağladığını dile getirdi. Bozkır, 'Ülkemiz, İttifak'a üye olduğu 60 yıl boyunca olduğu gibi, bundan sonra da güvenilir bir müttefik olmaya veNATO'ya katkıda bulunmaya devam edecektir ' diye konuştu.

Bozkır, bugünkü toplantıda, Rasmussen ile 60 yıllık bir süreyi kapsayan Türkiye-NATO ilişkilerinin genel bir değerlendirmesini yapacaklarını da belirterek, ayrıca NATO'nun yeni vizyonunun ele alınacağı, 20-21 Mayıs 2012 tarihlerinde Chicago'da yapılacak Zirve Toplantısı'nın gündeminde bulunan bazı önemli konular hakkında da görüş alışverişinde bulunmayı hedeflediklerini söyledi. NATO Genel Sekreteri Rasmussen ise, NATO'nun doğuşundan beri önemli hedefler ve sorunlarla karşı karşıya kaldığını ve bu sorunları kendi ortak iradesiyle, kendi ortak çalışmasıyla üstesinden gelmeyi başardığını söyledi.

Rasmussen, 'NATO'nun bu çerçevede daha gerçekleştireceği çok önemli hedefler vardır. Bu hedefleri NATO gerçekleştirirken, ortak bir yaklaşım çerçevesinde bunu sonuna kadar devam ettirecektir. NATO'nun bir aile olduğunu, bu aile içinde de beraberce düşünen üyelerin olduğunu, ortaksorunların olduğunu, bu sorunlara da ortak bir yaklaşımla çözümler bulunmaya çalışıldığını ifade etmek isterim. Bu noktada NATO'nun özellikle Soğuk Savaş sırasında Balkanlar'da önemli girişim ve katkıları olmuştur. NATO'nun bu katkılarına Türkiye'nin çok önemli bir üye devlet olarak çok hayati katkıları olmuştur. Bu katkıları her zaman önemsiyoruz, bu katkıları her zaman hatırlayacağız ve önemseyeceğiz ' şeklinde konuştu.

NATO'nun aynı zamanda son dönemde içinde Türkiye'nin de olduğu bir ittifakla Afganistan'da çalıştığını belirten Rasmussen, Afganistan'ın daha güvenli bir bölge ve teröristlerin mekanı olmaması için Türkiye'nin büyük gayretini gösterdiğini söyledi. Rasmussen, 'Bu çerçevede NATO'nun bir aile olduğunu, ailenin birbiriyle yardımlaştığını ve bu yardımlaşmanın da sürekli devam edeceğini ifade etmek isterim ' dedi

Kaynak: İHA