Organları Umut Oldu

Kahramanmaraş'ta 19 yaşındaki sürücünün çarpması sonucu hayatını kaybeden belediye temizlik işçisinin organları 4 kişinin hayatını kurtaracak.

Organları Umut Oldu
Kahramanmaraş Belediyesi'nde temizlik işçisi olarak çalışan 51 yaşındaki Mehmet Taşezen, 10 gün önce geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralanmıştı. Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören talihsiz adamın dün akşam beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından, aileyle görüşülerek organlarını bağışlamaları önerisinde bulunuldu.

Ailenin onay vermesinin ardından dün gece Ankara, Gaziantep ve Adana'dan gelen doktorların gerçekleştirdiği ameliyatla Taşezen'in kalbi, karaciğeri ve 2 böbreği alındı. Hastanın kalbi ve karaciğeri Ankara'dan gelen uçakla bu kente, bir böbrek Adana'ya, bir böbrek ise Gaziantep'e gönderildi.

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Mehmet Ali Düzkale, gösterdikleri duyarlı davranıştan dolayı Taşezen ailesine teşekkür ederek, 'Hastamızın beyin ölümü gerçekleşince aileyle görüştük, durumu anlattık. Başka hastalara faydası olması için organlarını bağışlamalarını konuştuk. Aile de makul karşıladı. Bunun üzerine gereken temasları yaptık. Gece Ankara'dan kentimize bir uçak geldi. Yapılan ameliyatın ardından Hacettepe Tıp Fakültemize hastamızın kalbi, Ankara Tıp Fakültesinekaraciğeri, Adana Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ve Gaziantep SANKO Hastanesine birer böbreğini gönderdik. İnşallah 4 hastamızın kurtulmasına vesile olmaya çalıştık ' diye konuştu. Vatandaşların organ bağışı konusunda son dönemde bilinçlendiğini anlatan Düzkale, alınan organların ise en acil durumdaki hastalara gönderildiğini belirtti. Düzkale, sözlerini şöyle tamamladı: 'Halkımızın organ bağışı konusundaki bilincine son zamanlarda büyük artış görmekteyiz. Bu artış bizi sevindirmektedir. Çünkü 60 bine yakın diyalize giren ve böbrek bekleyen hastamız var. Yüzlerce karaciğer ve kalp bekleyen hastamız var. Bunlara faydalı olabilirsek ne mutlu bize. Bu organlar tabiî ki Sağlık Bakanlığı'nın en acil hasta sıralamasına göre yapılıyor. Kesinlikle bir kayırma söz konusu değil. Şu anda ölüme yaklaşmış, durumu çok kötü durumda olan hastalara bu organlar takılacak. Aileye teşekkürediyoruz 4 hastanın kurtulmasına vesile oldular. ' Hastanın organları daha sonra devlet hastanesinden alınarak, organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere Ankara, Adana ve Gaziantep'e gönderildi.

Kahramanmaraş'ta 3 Şubat'ta Hanefi Mahçiçek Bulvarı üzerinde görev yapan belediye temizlik işçisi Mehmet Taşezen, 19 yaşındaki B.D.'in kullandığı otomobilin çarpması sonucu ağır yaralanmıştı. Ambulansla Kahramanmaraş Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Taşezen'in, 10 günlük yaşam mücadelesinin ardından dün akşam beyin ölümü gerçekleşti.
Kaynak: İHA