İpad Çin’deki Raflardan Kaldırılıyor

Çin’de yerleşik Amazon China ve Suning şirketleri, satış kataloglarından Apple’ın iPad ürününü kaldırırken, bu durum iPad’in Çin’de tamamen yasaklanması endişesini arttırdı.

Çin Günlüğü gazetesinin ve thewebnext.com adlı internet sitesindeki haberlere göre, Çin 'de yerleşik ve internet üzerinden satış yapan (web trade-based sellers) Amazon China ve Suning şirketleri, iPad 'i satış kataloglarından çıkaran ilk online satıcılar oldu.

Bu karar, Çin 'in Shenzhen şehrinde yerleşik Proview adlı bir Çinli şirketin, geçmişte ' 'iPad ' ' in isim haklarını üzerine alması ve kayıt ettirmesi sonucunda ortaya çıktı. Çinli şirket, Apple'ın iPad isim hakkını 2000 yılında Çin 'de tescil ettirdi. Şirket, 2006 yılında iPad isim hakkını Apple'a satmıştı. Ancak Çinli şirket, iPad modellerinin Çin'de satılmaya başlamasıyla birlikte iPad adının Çin'de kullanamayacağını ileri sürerek, yeni bir dava açtı. Çinli makamlar da iki ay önce firmayı haklı buldu. Çinli şirket, şimdi iPad adını taşıyan Android 3.0 yüklü tabletini Çin'de piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Proview, ülke çapında iPad satışlarının durdurulması amacıyla Çin Gümrük Dairesi'ne iPad'lerin yasaklanması, ithal ve ihraç edilen cihazların toplanması için başvuru üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Çin Endüstri ve Ticaret Yönetimi ( AIC), Apple tabletlerinin toplanmaya başlamasını istemişti. Devlet medyasındaki haberlere göre, Hebei eyaletinin merkezi Shijiazhuang ve Henan eyaletinin merkezi Zhengzhou 'da iPadler raflardan kaldırıldı. Pekin ve Şanghay 'daki resmi Apple mağazaları ise halen süreci takip ettiklerini ve resmi bir karar alınmasını beklediklerini belirtti.

Yeni tabletini Avrupa ve ABD'de 2010 yılında satışa sunan Apple, bu konuda gerekli hukuki süreci başlatmış olmakla birlikte, henüz kesin bir karar elde edilemedi.

Apple 'ın CEO 'su Tim Cook, Apple ürünleri açısından Çin 'in çok önemli ülke olduğunu bir kez daha vurgulamakla birlikte, Apple yönetiminin ülkede iPad üzerinde tam bir ticari yasak uygulanması kaygısını taşıdığı da gözlemlenmekte. Apple'ın gelecek ay iPad'in yeni modelini piyasaya sürmesi bekleniyor.

Son gelişmelerin üzerine açıklama yapan Apple, Çin 'deki fabrikalarındaki çalışma şartlarını iyileştireceğini bildirdi. Apple, Çin 'deki fabrikalarındaki kötü çalışma şartlarıyla eleştiriliyordu. Açıklamada, 'Proview'ın iPad isim hakkını birkaç yıl önce 10 ülkede satın aldık. Proview şimdi anlaşmaya uymuyor. Hong Kong'daki mahkeme bizi haklı buldu. Çin'deki mahkemenin kararını bekliyoruz ' denildi.