Alacahan Yıkıldıktan Sonra Müdahale Edildi

Restorasyon yapılması için ihalesi gerçekleştirilen ancak işe başlanılmak üzere iken dün sabah bazı bölümleri çöken Alacahan ile ilgili olarak Trabzon Valiliği çalışma başlattı.

Alacahan Yıkıldıktan Sonra Müdahale Edildi
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Dr. Recep Kızılcık, Trabzon 'un 'Han ' kültürü ve yaşam geleneğinin ayakta kalan tek örneği olan Alacahan 'ın aslına uygun şekilde restore edilmesi için İl Özel İdaresi tarafından kamulaştırılarak restorasyon çalışmalarının başlayacağını söyledi.

Trabzon 'un tarihi İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle hanları ile de ünlü bir şehir olduğunu ancak şehir merkezindeki bu kültürel mirasların zamanla yıkılıp yol olduğunu ifade eden Vali Kızılcık “Günümüze sadece Alacahan gibi birkaç bina gelebilmiştir. Han kültürünün ve mirasının yaşatılması için Alacahan'ın kurtarılması, aslına uygun restore edilmesi ve tarih mirası olarak gelecek nesillere aktarılması amacı ile gerekli tüm özveriler gösterilerek hem kamulaştırılmasında hem de restore edilmesinde önemli bir bütçe imkanı sağlanmıştır. Bu tür restorasyon ihaleleri özellik arz eden işlerdir.

Genellikle de ülke genelinde bu tür restorasyon işlerinde uzman yüklenici firmaları tercih edilmektedir. Alacahan'ın restorasyonu işini de alan firma ülkemizin birçok yerinde tarihi binaların restorasyonunu gerçekleştirmiştir. Alacahan'ın restorasyon ihalesi yer tesliminden sonra yüklenici firma işe başlamak üzereyken, ilimizdeki ağır kış şartları gecikmeye mahal vermiş bu gecikme anında da talihsiz çökme olayı yaşanmıştır” dedi.Bugünden itibaren çalışmalara başlandığını kaydeden Vali Kızılcık, Alacahan ve çevresinin yerleşim durumunun restorasyon çalışmalarını zorlaştırdığını, buna rağmen büyük bir titizlikle restore çalışmalarına devam edileceğini, çöken kısmın boşaltılması, moloz yığını içinde hanın tarihi dokusuna uygun taşların ayıklanarak korumaya alınacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA