Somali’deki El Şebab Örgütü, El Kaide İle Birleşti

Somali’de gerçekleştirdiği saldırılarla bilinen ve ülkenin bazı kısımlarını kontrolü altında bulunduran El Şebab örgütü, El Kaide ile birleşti.İki grup birleşmelerini, yayınladıkları bir video ile duyurdu.

El Şebab örgütünün Muhtar Ebu Zubeyr olarak da bilinen lideri Ahmed Abdi Gedane, El Kaide elebaşısı Eymen El Zevahiri ' ye bağlı olacaklarını açıkladı. İki grup Somali ' de daha önce de birlikte çalışmışlar ve özellikle yabancılara yönelik eylemler gerçekleştirmişlerdi.

Birleşme kararı, El Şebap örgütünün baskı altında olduğu bir dönemde geldi. Birleşmiş Milletler destekli Somali hükümetine destek veren Afrika Birliği askerleri, başkent Mogadişu ' yu ele geçirmişti. Ayrıca hem Kenya hem de Etiyopya, Şebap ' la savaşmaları için Somali ' ye asker göndermişti.

Ancak El Şebap halen ülkenin merkezi ve güneyindeki birçok yerin kontrolünü elinde tutuyor. Ancak Somali ' nin son 60 yılın en kurak dönemini yaşadığı 2011 ' de yabancı yardım kuruluşlarının ülkeye girişine izin vermesinin, EL Şebap ' ın popüler desteğini nispeten kaybetmesine neden olduğu belirtiliyor. BM ' ye göre Somali ' de kuraklık “resmen” sona erse de nüfusun üçte biri hala gıda sıkıntısı çekiyor.

İki grubun ortak yayınladığı 15 dakikalık Arapça videoda konuşan Zevahiri de birleşme kararının El Kaide için “çok iyi bir karar” olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre Usame Bin ladin öldürüldükten sonra güç kaybeden El Kaide bu birleşmeyle yeniden toparlanabilir.