AP, İran'ın Nükleer Programını Görüşüyor

Avrupa Birliği Dış Politika ve Yüksek Güvenlik Temsilcisi Catherine Ashton, "İran'a karşı uygulanan petrol ambargosu özel bir öneme sahip" dedi.

Avrupa Birliği Dış Politika ve Yüksek Güvenlik Temsilcisi Catherine Ashton, Avrupa Parlamentosunda yapılan oturumda İran'ın nükleer programı hakkında parlamenterlere bilgi verdi. İran'ı nükleer programından vazgeçirmek isteyen batılı ülkeler, Tahran yönetimini yaptırımlarla köşeye sıkıştırmak isterken Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda bir araya gelen parlamenterlere bilgi veren Ashton, İran'a bir yıl önce askıya alınan müzakerelere geri dönmesi çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun kararlarına rağmen İran'ın nükleer programından vazgeçmediğini ve yükümlülüklerini ihlal ederek işbirliğinden uzak durduğunu belirten Ashton, en kısa sürede İran'la güvenin yeniden inşası için müzakere kapılarının açılacağını belirtti. Ashton, İran'a karşı bu yaklaşımın AB'nin birliğini ve liderliğini gösteren en önemli adımlardan biri olacağını ifade etti. AB Dışişleri Bakanları'nın geçtiğimiz günlerde İran'a karşı aldığı kademeli petrolambargosunun İran ekonomisi üzerindeki etkilerine değinen Ashton " İran'a karşı uygulanan petrol ambargosu özel bir öneme sahip" dedi.

İran ekonomisin yarıdan fazlasının petrol ihracatından elde edildiğini belirten Ashton, bu önemli gelir kaynağının kısıtlanmasının, İran halkının hükümeti üzerindeki baskıyı artıracağını ifade etti. AB üye ülkesi olmayan ve İran'dan petrol ithal eden diğer ülkelerinde benzer adımlar atması yönünde ikna edilmesi gerektiğini belirten Ashton, İran'a karşı yaptırımları en üst düzeye çıkarabileceğini ifade etti.

İran'da geçtiğimiz Nisan ayından bu yana idam ve kırbaç cezalarının dramatik bir şekilde arttığını belirten Ashton, "İran'da insan haklarının ihlali noktasında büyük endişelerimiz var" dedi

Geçtiğimiz günlerde Brüksel'de bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları, İran'a nükleer çalışmalarından dolayı kademeli petrol ambargosu ve İran Merkez Bankası ile ilişkilerin kısmen dondurulması gibi yeni kısıtlayıcı tedbirlerin alınması konusunda uzlaşmaya varmıştı .