'İskenderun Limanı, Suriye’ye Alternatif Kapı Haline Geldi'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle İskenderun Limanı'ndan başlayan Ro-ro seferlerinin alternatif teşkil ettiğini söyledi.

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı'na alternatif olarak İskenderun Limanı'ndan Mısır, Hayfa ve Suudi Arabistan’a TIR'ların deniz yolu ile seferlere başlaması ile nakliye sektörünün yeniden canlandığı İskenderun Limanı'nda limanı devralan Limak Port tarafından Ropax seferleri açılış töreni gerçekleştirildi.

Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Hatay milletvekilleri Orhan Karasayar, Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Limak Port Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ile kalabalık halk topluluğu katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Güney sınır illerimizde 8 tane kara hudut gümrük kapılarımız var açık ve fiil faal olarak çalışmasına rağmen Suriye ‘de güvensiz ortam oluştuğundan gerek Suriye’ye doğrudan doğruya, gerekse körfez ülkelerinden ticari faaliyetler azalmış ve alternatif bir kapı aranır hale gelmiştir. Bunlara alternatif olarak da İskenderun Limanı'ndan başlayan Ro-ro seferleri olmuştur. Bölgemizde önemli bir potansiyel var. İskenderun Limanı eski canlı günlerine kavuşacaktır Bu potansiyelin oluşmasında ülkemizdeki güven ve istikrar da etkili olmuştur. Hükümet olarak Başbakanımızın öncülüğünde bakanlarımız ve üst düzey yöneticilerimiz ile yoğun bir çalışmalar içerisinde olduk.” dedi.

Bakan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin içinde ve dışında güven ve istikrar ile yatırımcımıza ve iş adamlarımıza gerekli desteği vermekteyiz. Aziz milletimizin sağladığı güven ve istikrar sayesinde ülkemizde önemli yatırımlar da beraberinde gelmektedir. Akdeniz havzası önemli havzalardan biri. Kaptanı Derya Barbaros Hayrettin Paşa denizlere hakim olan cihana hakim olur diyerek Akdeniz Havzasının önemine dikkat çekmiştir. Bizim gemilerimiz de yoğun bir şekilde seyir sefer halinde olmalıdır bence hakimiyet budur.” Törende konuşan Limak Port Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise İskenderun Limanı'ndan başlayan düzenli Ropax seferlerinin ihracatçıya güvenli yol alternatif sunduğuna vurgu yaparak, sadece 3 ayda Ropax gemileri ile 5 binin üzerinde TIR'ın ihracat seferine çıktığını söyledi.

Nihat Özdemir, seferlerin başladığı ağustos sonundan bu yana sadece 3 ayda 5 binden fazla tır ve 3 binden fazla yolcunun hedef limanlara ulaştığını söyledi.

Özdemir, “Türk ihracatçısının önünü kesen risklerle dolu bu zor dönemde onlara destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz." şeklinde konuştu.

Ropax seferlerinin başlamasının Kuzey Afrika ve Arap yarım adasındaki ülkelere ihracatın devam edebilmesi için İskenderun Limanı'ndan başlayan Ropax seferlerinin çok önemli bir gelişme olduğuna vurgu yapan Özdemir, “Ropax serfleri sadece Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illerden değil, Türkiye’nin diğer bölgelerinden veya Avrupa üzerinden gelip aynı destinasyonlara gidecek araçlar için de kullanılacak alternatif bir liman haline gelmiştir” ifadesini kullandı. Özdemir, Suriye’deki sıkıntılar nedeniyle zor duruma düşen her sektörden ihracatçının ticaretine devam edebilmesi için pazar payını kaybetmemesi açısından İskenderun Limanı'nın da güvenli bir liman haline geldiğini belirterek, "İskenderun Limanı'nı devraldıktan sonra toplam 150 milyon dolarlık yatırım yapıldı, alt yapı da oluşturuldu. İskenderun Limanı yakın Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olacak."diye konuştu .