Osmanlı Eserleri Eski Kimliğine Kavuşuyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, büyük çoğunluğu Osmanlı dönemi eseri olan Eski Belediye ve Eski Saray caddesi aksı üzerindeki tarihi eserleri eski kimliğine kavuşturma için düğmeye bastı.

Osmanlı Eserleri Eski Kimliğine Kavuşuyor
Belediye, cadde üzerindeki cami, han, çeşme, kahvehane ve birçok Antep evini sokak sağlıklaştırma projesi ile özgün kimliğine kavuşturuyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, belediye olarak tarih, kültür ve sanat alanındaki değişim ve gelişim projelerinin hızla devam ettiğini söyledi.

Güzelbey, kentsel sit alanı içerisinde yer alan bu aks üzerinde Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan birçok tescilli han, hamam, kahvehane, çeşme ve Antep evinin yer aldığını belirtti.

Aynı zamanda bu aks üzerinde unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel mirasların da bulunduğunu ifade eden Güzelbey, “Somut ve somut olmayan kültürel mirasımızın önemli bir parçası olan bu aksın restorasyonu bizim için ayrı bir öneme sahip. Burası kültür yolunun ve hanlar bölgesinin de önemli bir parçasını içerisinde barındırıyor. Eski Belediye ve Eski Saray caddesi aksı ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ Belediyemizin İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na bağlı KUDEB Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanarak ihalesi yapılmış olup, projenin uygulamasına 10 Eylül’de başlanılmıştı. Ekim 2013 tarihinde ise tamamlanması planlanıyor. Sokak sağlıklaştırma işi ile kültürel mirasımız olan hanlar, Antep evleri, aks üzerindeki diğer taşınmaz kültür varlıkları ve sokakları hak ettiği özgün kimliğine kavuşacak. Kültür yolu ile birlikte bu alanlar bir çekim merkezi haline gelecek. Turizm potansiyelinin artması ve geleneksel dokunun korunmasıyla tarihten gelen tüm yaşam izlerinin nesiller boyu yaşatılması sağlanacak. Diğer bütün projelerimizde olduğu gibi bu proje de kamu-sivil birlikteliğinin bir örneği olacak” dedi.

“ÇAĞDAŞ KENTLEŞMEYE DEVAM EDECEĞİZ” İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan ise, projenin detayları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal ve ticari hayatın önemli merkezlerinden olan Eski Belediye ve Eski Saray caddesi aksı, imar edildiği günden bu yana her dönem canlılığını koruduğunu açıklayan Sezer, “Eski belediye ve Eski Saray Caddesi aksı üzerinde yapılan düzenleme projesi, çağdaş kentleşme anlayışına uygun olarak kent rekreasyonunu yeni ve kalıcı malzemelerle buluşturdu. Özgün sokak dokusu korunmuş olan bin 406 metre uzunluğundaki sokakta taşınmaz kültür varlıkları büyük oranda korunmuş olup, sokakların restitüsyon, rölöve ve restorasyon projeleri hazırlandı. Hazırlanan proje kapsamında; bütün evlerin, hanların, çeşme ve diğer yapıların sokağa cephe veren taraflarında, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, cumbalarda ve çatılarda restorasyon işeri yapılacak. Ahşap Vitrin, ahşap ve metal kepenk sistemi, saçak, aydınlatma, özürlü izi, bilgilendirme panoları ve yerli yabancı turistlerin dinlenebilecekleri kanepelerin yerleştirilmesi olacak” diye konuştu.

Projede, motorlu araçlar için yapılacak cepler, peyzaj düzenlemeleri ile Eski Belediye ve Eski Saray caddesi aksı, hak ettiği özgün kimliğine kavuşacağını vurgulayan Sezer, “Sokaklardaki mevcut asfalt kaldırılıp tüm alt yapılar (su ve kanalizasyon) yenilenerek elektrik ve telefon hatları da yer altına alınacak. Tüm bu uygulamalardan sonra sokaklar geleneksel bazalt taş ile döşenecek” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA