Muharrem, Aşure ve Kerbela Konulu Konferans Düzenlendi

Niğde Belediye Başkanlığı ve Niğde İl Müftülüğü tarafından düzenlenen Muharrem, Aşure ve Kerbela konulu konferansa ilgi yoğun oldu.

Muharrem, Aşure ve Kerbela Konulu Konferans Düzenlendi
Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansı dinlemeye gelenler Derbent Kültür Merkezine sığmadı. Salonu dolduran dinleyiciler, Muharrem Aşure ve Kerbela konulu konferansı ilgiyle takip ettiler.

Konferansa katkılarından dolayı Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’a teşekkür eden Niğde İl Müftüsü Hasan Çına,; “Maya takvimine göre 21 Aralık ta kıyamet kopacakmış gibi gelecekten verilen haberlere, gelecekten haber veren kişilere, Müminler, Müslümanlar inanmazlar. Allahütealâ ayet-i kerime de Naziat suresi 42 43 44. Ayetlerinde: Habibim sana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar. De ki onu sen ne bilirsin. Sen onu bilmezsin, bunun bilgisi sende değildir. Onun nihai bilgisi Allah’a aittir, Allah’ın bildiği bir konudur. Ya Resul Allah, Kıyamet ne zaman kopacak diye sorduklarında. Peygamber efendimiz; 'Kıyametin ne zaman kopacağını sen ne yapacaksın, kıyamete ne hazırlığın var onu söyler misin' dedi.

Allah hepimizi Mahkeme-i Kübra da bizleri Hz. Muhammed (sav) Peygamber efendimizin şefaatine hepimizi nail etsin inşallah. Bu tarz söylentilere yanlış konulara inanmayın.” diye konuştu

Belediye hizmetlerinin her alanda kesintisiz sürdüğünü belirten Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, “Düzenlemiş olduğumuz konferansa bu kadar yoğun ilgi göstermeniz ve bu salonu doldurmuş olmanız hatta ayakta dinleyecek yerin bile kalmaması bize sevinç ve onur verdi. Niğde Belediyesi ve Niğde il Müftülüğü olarak ne kadar isabetli bir karar almış olduğumuzu gösterdiniz ve mutluluğunu yaşattınız. Bu şekilde düzenlenen konferanslarımız daha önce de oldu. Halkımızın ilgi ve alakası sürdükçe konferanslarımız düzenlenmeye de devam edecek.” dedi.

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar;, “Kur’ân, yerlerin ve göklerin yaratıldığı günden beri Allah katında ayların sayısının on iki olduğunu, bunlardan dördünün de haram ay olduğunu haber verir. Haram aylar Zilkade, Zilhıcce, Muharrem ve Recep ayıdır. Bu ayların haram/saygın olma sebeplerinin başında bunlardan ilk üçünün hac ayı, Recebin ise umre ayı olmasıdır. Allah’ın insanlara gönderdiği İslam dininin hedefi, insanlar arasında barışı sağlamak ve onların dünyada stres ve buhrandan, ahirette gazap ve azaptan salim bir hayat yaşamaların sağlamaktır. Buna rağmen çeşitli sebeplerden dolayı insanların birbirleriyle savaşı kaçınılmaz olmuştur. Bu gerçeği çok iyi bilen Yüce Allah, kullarını barışa hazırlamak ve onların barış ortamında ibadetlerini yapabilmelerini temin etmek için bu ayları haram ay kılmıştır. Bu şekilde insanlara, şu dört ayda zorunlu olarak savaşa ara verin, barış içersinde yaşayın ve savaşsız yaşamanın tadına bakın, bu barış ortamını diğer sekiz aya taşıyın demek istemiştir. Yoksa haram olan dört ayda savaşmanız yasak, ama diğer aylarda istediğiniz kadar savaşın anlamına değildir, bu yasak. İslam’da bütün yollar mescide, mabede çıkar. Bütün mescidiler Kabe’ye bakar. Dolayısıyla İslam’da bütün yollar Mekke’ye, Beytullah’a çıkar. İslam şehirleri mescid merkezli olarak kurulmuştur. Dünya insanı aslında Nuh tufanıyla aşureyi tanıyor. Amerika'da tatlı dağıtıyorlar ve adına da Nuh tatlısı diyorlar. Bizlerde Muharrem ayında aşure dağıtıyoruz. Aşurenin önemi sadece aşure çorbası içmekten ibaret değildir” ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA