Kilis'in Düşman İşgalinden Kurtuluşu

Kilis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü törenleri bu yıl yağmur nedeniyle kısmen iptal edildi.

Kilis'in Düşman İşgalinden Kurtuluşu
Kilis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü törenleri sabah saatlerinde Recep Tayyip Erdoğan Meydanı'nda çelenk sunulmasıyla başladı.

Yağmur nedeniyle Vali Süleyman Tapsız’ın talimatı ile öğrenciler törenin düzenlendiği alana getirilmedi.Yağmur nedeniyle fazla katılım yaşanmazken, polis, önceki yıllarda yaşanan silah sıkılması olaylarına karşı alınan tedbirler nedeniyle silah atılmadı. Kilis'te önceki yıllarda 7 Aralık Kilis'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümlerinde silah sıkılması sonucu ölen ve yaralananlar olmuştu.

Kuvayı Milliye ve Mücahitleri ve Gaziler Derneği adına Ekrem Bazoğlu bir konuşma yaptı. Daha sonra törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Kilis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümünü kutladıklarını belirterek şöyle konuştu: "Kilisliler, bundan 91. yıl önce kahramanlık destanı yazmışlardır. İlk önce Kilis'i İngilizler işgal etti. Daha sonra İngilizler, 22 Ekim 1919 da Fransızlara kentimizi teslim etti. Şanlı direnişlerin başladığı tarihtir. Düşmana karşı eşine ender rastlanacak bir direniş gerçekleştirildi.

Ecdadımız, büyük kahramanlık destanı yazmıştır. 20 ay boyunca Kilis'i düşmana dar eden kahraman Kilis halkı milli mücadelenin en çetin olaylarına, en zorlu çatışmalarına tanık olmuş İngiliz ve Fransız işgallerine karşı direnişler burada olmuş, direnişe genci yaşlısı kadını ve çocuğuyla tüm halkın katılımı ile aylar süren kurtuluş mücadelesi sonunda Fransız işgal kuvvetleri Kilis'ten çekilmek zorunda kalmıştır." Kahraman Kilislilerin gösterdikleri bu direnişin, bağımsızlık ve özgürlüğe olan tutkumuzun bir göstergesi olduğunu anlatan Bulut, şunları söyledi: "Bu anlamlı günde, vatan topraklarının düşman işgalinden kurtarılması yolunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnet, gazilerimizi saygıyla anıyoruz."Törenlere, Vali Süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Murat Çolak, AK Parti Kilis Milletvekili Fuat Karakuş, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Güvenç, protokol üyeleri, Kuvayı Milliye ve Mücahitleri ve Gaziler Derneği üyeleri katıldı.

Kaynak: İHA